Peticija za Radio Študent: kdo bo reševal koga

Zaradi napovedanega znižanja sredstev za 24. oktober napovedujejo javni shod.

Objavljeno
07. oktober 2013 21.32
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ljubljana – Sedanji in nekdanji sodelavci Radia Študent (RŠ) so ustanovili Iniciativo za ohranitev neodvisnega Radia Študent in oktobra v javnost poslali peticijo. Obstoj radia je negotov, pravijo.

Kot je za Delo povedal Bojan Anđelković, odgovorni urednik RŠ, je problem denar, saj naj bi prejeli 50.000 evrov manj kot lani. »Potrebujemo 230.000 evrov od ŠOU, v celoti pa pol milijona evrov na leto. Drugi del dobimo večinoma s projekti in z marketingom. Če nam odrežejo še 50 tisočakov, kot napovedujejo, in prihodnje leto še 100.000 evrov, bomo skupno imeli kar 150.000 evrov manj. ŠOU namreč napoveduje, da bo imela zaradi sprememb delovne zakonodaje in zmanjšanja sredstev od koncesij za študentsko delo namesto štirih milijonov le dva milijona evrov.«

Anđelković vidi rešitev Radia Študent v več virih financiranja. »Radi bi imeli dva soustanovitelja, poleg ljubljanske študentske organizacije še Univerzo v Ljubljani, kar je že bilo dogovorjeno, ne pa še uresničeno.« Prav tako si prizadevajo za razširitev slišnosti po vsej Sloveniji. Zagon spletnih strani za peticijo in donacije je le začetek dvomesečne kampanje, ki bo med drugim vključevala protestni shod 24. oktobra.

Na ministrstvu za kulturo so zelo dobro seznanjeni s problematiko, a RŠ je zasebni medij, katerega ustanovitelj je Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Država v razmerja in odločitve, ki so pridržani izključno za radio oziroma njegovega ustanovitelja, ne more in ne sme posegati. So pa mnenja, da študentski mediji najbolj naravno spadajo pod okrilje univerze, zato tudi podpirajo prizadevanja RŠ, da postanejo univerzitetni medij znotraj Univerze v Ljubljani.

Za Univerzo v Ljubljani je Radio Študent eden izmed medijev, ki predvaja program za študentsko populacijo in ima prednost kot svobodomiseln in neodvisen medij. Kot so nam sporočili z Univerze v Ljubljani, bo ta nadaljevala postopke za morebitno soustanoviteljstvo, ko se bodo razmerja znotraj ŠOU ustalila. Od prvih pogovorov naprej je Univerza v Ljubljani podala jasno stališče, da kot morebitna soustanoviteljica ne bo vlagala nikakršnih finančnih sredstev, saj jih nima dovolj niti za izvajanje svojih temeljnih programov.

Igor Vidmar, dolgoletni sodelavec Radia Študent, pravi, da je bil Radio Študent v 70. in do srede 80. let edini zares neodvisen množični medij v Sloveniji, in to tako zaradi svojega izvora v študentskem gibanju leta 1968 kot tudi zaradi narave radijskega medija. »Neodvisna leva demokratična novinarska praksa iz tistega časa bi morala biti zgled, a je danes v času prevlade zasebnih profitnih ali strankarsko odvisnih državnih medijev skoraj izginila. Ta vrednota pa ni nobena nostalgija, ampak bi jo bilo nujno treba ne le oživiti v prid osnovnih pogojev demokracije, ampak tudi razširiti in narediti dosegljivo vsej Sloveniji z dodelitvijo katere od nacionalnih frekvenc.«