Petra Majdič pri Piki Nogavički

Pikin festival: na Velenjskem jezeru je zasidrana gusarska ladja, na bregu pa bo od nedelje postavljeno Pikino mesto.Petra Majdič pri Piki Nogavički

Objavljeno
20. september 2013 22.27
PIKA
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje - S Pikinim pohodom v neznano se danes začenja največji otroški festival v Sloveniji, ki ga bodo uradno sicer odprli v nedeljo, zaključili naslednjo soboto. Festival je vsako leto dobro obiskan, saj nanj prihajajo družine, vrtci in šole iz vse države.

Že 24. festival bo letos poudarjal zdrav duh v zdravem telesu, zato bodo festival obiskali znani športniki, urejenih bo več športnih poligonov, predstavljali se bodo športni klubi. Tudi letošnja častna pokroviteljica je znana športnica, najuspešnejša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič, ki bo Velenje obiskala v torek. Častno pokroviteljstvo festivala je letos prevzel tudi UNESCO.

Že v minulem tednu so v mestu odprli več Pikinih razstav. Večina prireditev, delavnic in drugih dogodkov bo tudi tokrat na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru; tam bo postavljeno Pikino mesto z mestno hišo, hišo ustvarjalnosti in igre, s hišo idej in zabave, Pikine pekarna, mlekarna, banka, pošta, oblačilnica, živalski vrt, trgovina in bencinska črpalka. Pikino kuhinjo bo vodil kuharski mojster Danilo Ivanuša, ki bo s pomočjo otrok kuhal najljubše jedi otrok z vsega sveta. Za najmlajše pa je Pika pripravila hišo Pleničkarnico s parkiriščem za otroške vozičke. V Glasbenem gozdičku bodo predstavljeni instrumenti in glasbene zvrsti, postavljena sta indijanski in taborniški tabor ... Na treh odrih se bodo zvrstili nastopi za otroke, na jezeru pa je že Pikina ladja z gusarskim kapitanom. Delovalo bo sedem umetniških delavnic, tudi filmska, fotografska in slikarska.

V mestu pa bodo v Domu kulture in glasbeni šoli vse dopoldneve različne predstave. V tradicionalni dobrodelni akciji Pika pomaga bodo na festivalu letos zbirali sladkarije, ki jih bodo podarili Rdečemu križu. Festival Velenje in TIC Velenje družinam za letošnji obisk festivala ponujata novost - več dnevne aranžmaje za obisk Pikinega festivala.