Philippe Starck ustvarja s slovenskim Rikom

Svetovno znani oblikovalec ustvaril novo linijo montažnih hiš za uspešno slovensko podjetje.

Objavljeno
02. julij 2013 12.31
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Eden svetovno znanih oblikovalcev Philippe Starck je skupaj s slovenskim podjetjem Riko ustvaril novo linijo montažnih domov pod imenom P.A.T.H.

Sprega med dizajnerjem predmetov in interierjev ter uspešnega slovenskega podjetja, ki proizvaja in trži ekološke in energijsko varčne stavbe iz lesa, morda ni nenavadna. Leta 2006 je, denimo, Janez Škrabec, direktor Rika in dolgoletni sodelavec Bienala industrijskega oblikovanja (BIO), poudaril, da je oblikovanje tisti produkcijski dejavnik, »ki pomembno prispeva k povečanju presežne vrednosti industrijskih izdelkov.«

Tudi pri projektu P.A.T.H. naj bi se dolgoletne inžinirske izkušnje podjetja, ki deluje od leta 1997, povezale z umetniškim prijemom Phillipa Starcka. Julija bodo lansirali različne modele hiš, ki jih bo mogoče kupiti tudi prek spleta. Oblikovane domove po besedah proizvajalcev odlikuje nova bivalna izkušnja, ki odgovarja na izzive sedanjosti in prihodnosti. To z drugimi besedami pomeni, da gre za sintezo »večnostnega« oblikovanja, visoke tehnologije in spoštovanja okolja, hiše pa prilagodijo tudi željam in potrebam posameznega kupca.

Philippe Starck (1949) je kot oblikovalec prodrl leta 1982, ko je oblikoval notranjščino stanovanj francoskega predsednika Francoisa Mitteranda. Zaznamoval je svet ožemalnikov, pohištva, hotelskih interierjev, pa tudi računalništva. Sodeloval je namreč tako z Microsoftom, za katerega je oblikoval optično miško, kot Applom, za katerega je oblikoval brezžične zvočnike.