Pijavica povzročila razdejanje pred Piranom

V manj kot dveh urah je padlo 19,5 milimetra dežja, toliko kot poleti pade ob morju v vsem mesecu.

Objavljeno
29. september 2013 19.24
Tornado v Piranu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Podrto drevje, razbiti strešniki in dimniki, več poškodovanih avtov, razbite šipe, razmetana gostilniška oprema lokalov na prostem in večja škoda v prostorih Morske biološke postaje...

To je posledica majhnega tornada oziroma pijavice, ki se je včeraj okoli 12.30 ure pojavila sredi Piranskega zaliva in se za pičle tri minute »sprehodila« še po kopnem.

Z morja je na kopno vstopila pri Fornačah, razkrila več strešnikov, podrla dimnik, »posesala« in kot peresca razmetala težke klopi, stole, table, senčnike..., na silo odprla vrata Morske biološke postaje in v njej porušila več visečih stropov, porušila naprave prezračevanja, razbila dvojno, debelo steklo na šipi bližnjega wellness centra Grand Hotela Bernardin, polomila nekaj dreves in vej in za sabo puščala pravo razdejanje.

Škode še niso ocenili, so pa imeli veliko dela piranski gasilci, komunalci, elektrikarji in druge intervencijske službe.

S streh so padali strešniki in po zraku so leteli različni predmeti.

Del plastične ograje z Bernardina se je zapičil v 100 metrov oddaljeno pročelje Morske biološke postaje, če bi leteči predmeti prileteli v človeka, bi bilo to zanj lahko usodno.

Gasilci so imeli polne roke dela z odstranjevanjem podrtih dreves in vej. Ker je v manj kot dveh urah padlo 19,5 milimetra dežja (kot smo lahko zvedeli na vremenoslovski postaji ARSO v Sečovljah), torej toliko kot poleti pade ob morju v vsem mesecu, so bile ceste in trgi v hipu poplavljeni.

Delavci Uprave RS za pomorstvo so še pred neurjem z morja pred Punto v pristanišče odvlekli čoln, ki mu je odpovedal motor, in iz morja napodili dva plavalca, ki sta očitno izzivala usodo.

Na Fornačah so pred 35 leti že doživeli pijavico, ki je več metrov v zrak dvignila avto. Doslej takih pijavic ni bilo veliko, minulo poletje pa so se pojavile v bližini Pirana vsak štirikrat.