Pikin dan bo sklenil 25. otroški festival v Velenju

Letošnji Pikin festival, ki je največji otroški festival v državi, beleži rekorden obisk, najbolj živahen dan sledi jutri.

Objavljeno
26. september 2014 19.24
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Velenje - Od nedelje se ob Velenjsko jezero zgrinjajo množice otrok, njihovih staršev, vzgojiteljic in učiteljic. Pikin festival, ki letos praznuje srebrni jubilej, je letos naravoslovno obarvan, prizorišča pa so polna že ves teden. Z jutrišnjim Pikinim dnem, ki je tradicionalno najbolj živahen dan festivala, bo Pika za leto dni pomahala v slovo.

Festival organizira Festival Velenje in kot je povedala direktorica Barbara Pokorny, imajo letos rekorden obisk. Pikin festival sicer vsako leto obišče več kot 100.000 ljudi, veliko je organiziranih skupin iz vrtcev in šol. Tudi tujci že poznajo velenjsko Piko. Pa ne le kot obiskovalci, ampak tudi kot nastopajoči. Tokrat so imeli tudi obisk iz Japonske!

Pikin dan

Največji otroški festival v Sloveniji so že pred 25 leti, ko so ga pripravili v enem dnevu, zasnovali kot prireditev, ki je namenjena vzgoji in izobraževanju otrok ter seveda zabavi. Če so prejšnja leta največ časa posvečali umetnosti in športu, so se letos odločili za naravoslovno temo z naslovom Zemlja pleše.

Za doživetij poln dan bodo ob Velenjskem jezeru poskrbeli tudi jutri. V skladu z naravoslovno temo bodo v velikem šotoru naravoslovne delavnice, ker festival letos praznuje pomembno obletnico, pa bodo v Pikini mestni hiši otroci ustvarjali na temo praznovanja.

Za vse adrenalina željne se že dopoldne začne Pikina jadralna regata in lov na skriti zaklad. Ves dan bo odprta umetniška tržnica Pikin BazART, na ogled bo tudi več razstav. Kot že ves teden bo dogajanje pestro na več odrih in v različnih umetniških četrtih.

Pika bo županovo lento vrnila na zaključni slovesnosti ob 17. uri, ko bodo podelili zlate pike v različnih kategorijah, zmagovalci pa so še skrivnost.

Kot vsako leto bo tudi tokrat otroke iz Ljubljane na Pikin festival odpeljal vlak, Pika bo otroke pričakala v Velenju. Tam se bodo vsi, ki niso iz mesta ob Paki, lahko s Pikinim dvonadstropnim avtobusom odpeljali na krožno panoramsko vožnjo po mestu.