Pilot je že v letalu

Trinajst let mineva, odkar je slovenska politika začela razpredati o decentralizaciji in njenem prvem zgodovinskem rojstvu v obliki pokrajin.

Objavljeno
31. januar 2007 22.15
Brane Piano, dopisnik Dela iz Celja
Trinajst let mineva, odkar je slovenska politika začela razpredati o decentralizaciji in njenem prvem zgodovinskem rojstvu v obliki pokrajin. Zdaj je dokončno jasno, da jih bomo dobili. Le tako, soglašajo vsi – od predsednika vlade in ministrov do županov –, je mogoče slovenskemu gospodarstvu dodati pospešek in zagotoviti tudi hitrejši družbeni razvoj. Le kdo bi lahko nasprotoval takšnim argumentom?

Morda slovenska preračunljivost in nepripravljenost za spremembe. Predsednik vlade ne poudarja zaman, da ni uspešnost Slovenije odvisna od ničesar drugega kakor od posameznega državljana. Od njegove domiselnosti, od njegove drznosti in od njegovih sanj. Če odgrnemo tančico premierove skromnosti, gre pravzaprav za lastnosti, ki si jih pripisuje kar sedanja vlada ali, če že ne vsa, njen predsednik sam.

Med Janezom Janšo in vsemi državljani pa je veliko ljudi. Nič prepovedanega ne počno, le skrbijo za lastne interese in za tista državna področja, za katera so odgovorni. Najprej so tu politične stranke in njihova preračunljivost, potem je ves sistem državne uprave s svojimi računi, del tega so tudi občine in župani, je ves sistem javnega zdravstva, prometa, kulture, česarkoli že… So pa tudi povsem človeške napake: koliko manj bo kakšna ustanova, birokrat ali funkcionar jutri pomemben zato, ker bo bliže državljanom in se ne bo mogel skrivati v pisarni. Je navsezadnje, morda celo na prvi oviri, kar finančni minister. Ne zato, ker bi se metal pod noge regionalizaciji, temveč zato, ker bo moral obrzdati apetite, ki jih še ob nobeni reformi državne uprave nikjer na svetu ni manjkalo. Če jih ne bo mogel, potem je škoda truda s pokrajinami. No, za zdaj Andrej Bajuk napoveduje doslednost.

Pa vendar. Sodeč po odzivih županov na sredini vladni predstavitvi pokrajinskega paketa zakonov se je že začelo zapletati. Župani so med odmori kramljali o tem, da je nejasnosti preveč, da pogrešajo projekt poskusne pokrajine, da mora zakonodajalec pokrajinam dodeliti finance, a tudi večjo avtonomnost pri razpolaganju z njimi.

Za zdaj kaže, da je pilot v letalu, potniki pa še begajo po vzletni stezi.