Piran išče denar za Grando in Monfort

Včeraj so podelili nagrade avtorjem treh najbolj izstopajočih idej za urejanje portoroških skladišč soli.

Objavljeno
10. januar 2014 12.14
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Nekdanji skladišči soli v Portorožu naj bosta namenjeni kulturi, športu, prireditvam, soli in turistični dejavnosti. Ohraniti ju je treba s čim manj posegi, nesprejemljiva dejavnost v njih je parkiranje in ob njih pristajanje velikih potniških ladij. To je povzetek usmeritev urejanja skladišč, ki se jih je lotila občinska komisija pod predsedstvom Andreje Frelih.

V Monfortu so včeraj končno podelili nagrade v višini 500 evrov avtorjem treh najbolj izstopajočih idej za urejanje portoroških skladišč soli. Dobitniki nagrad so Boštjan Voda, Tomaž Schlegel in Romana Kačič ter Mattias Lidén.

Tri nagrajene rešitve

Rešitev Boštjana Vode v delu skladišč ohranja predstavitev solinarstva, v skladišče Grando je umestil prireditveni prostor in trgovsko-gostinsko dejavnost, v Monfort pa je ob sedanjih galerijski in muzejski dejavnosti dodal še turistično-informacijski in mladinski ter kulturni center. Med skladiščema bi uredil trg, ki bi ga konzolno podaljšali nad morje, predlaga tudi odstranitev bencinske črpalke na Fizinah in tam umestitev parkirišč, v morju pred skladišči pa komunalne priveze in pomol za turistična plovila.

Tomaž Schlegel je predlagal najbolj drzno zamisel, po kateri bi bili skladišči dislocirani enoti in nadaljevanje beneškega bienala. V tem primeru bi Portorož ponujal beneškim turistom obisk Portoroža in okolice z redno ladijsko povezavo. V ta namen bi zgradili pokrit pomol, skladišči pa bi bili namenjeni umetnosti, kulturi in razstavam.

Romana Kačič in Mattias Lidén bi Grando namenila skate parku, odbojki, drsanju, badmintonu, namiznemu tenisu, plezalni steni, razstavnim prostorom, cirkusu, diskoteki in modnim revijam. Monfort pa vsebinam povezanim z morjem, soljo in kulturo, denimo pomorskemu muzeju ter podvodni in obalni arheologiji. Po vzoru Zadra bi tu naredili pozdrav soncu in morske orgle z matrico Tartinijeve glasbe, del obale bi namenili navtičnim turistom.

Občina zamuja s postopki

Postopki priprave zamisli in dokumentacije se odvijajo v piranski občini počasneje, kot so obljubljali. Občina je zamujala že z razpisom za izbor idejnih rešitev, tega je objavila maja lani in jih predstavila ob koncu poletja. Nagrade je nameravala podeliti v prvi polovici oktobra, ampak je to storila šele sinoči. Občinska uprava se je v preteklih dneh z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije dogovorila, da bodo februarja objavili javni, mednarodni, anonimni arhitekturno-krajinski natečaj za idejno rešitev za območje skladišč soli. Še pred tem naj bi izpeljali delavnice, ki so jih nameravali organizirati že lani.

Medtem so strokovnjaki ugotovili, da je strešna konstrukcija v Grandu nevarno dotrajana in da bi jo morali čimprej popraviti. Glede na izhodišče, da bi morali ohraniti skladišča s čim manj posegi, bi občina morala strešno konstrukcijo popraviti. Prav tako je jasno, da bo v skladiščih dobilo prostor veliko neprofitnih vsebin, zato je občinska uprava že začela s postopki iskanja možnih virov financiranja iz evropskih in drugih skladov.