Pirančani na referendum glede načrtovane gradnje

V piranski občini razočarani - referendum o Kampolinu bo 24. marca. Nasprotniki pozidave v Luciji zavrnili Bossmanov predlog .

Objavljeno
08. februar 2013 18.33
Posodobljeno
09. februar 2013 05.00
Kaja Kraljevič, Koper
Kaja Kraljevič, Koper
Piran – Poskus piranskega župana Petra Bossmana, da bi se izognili referendumu zaradi načrtovane pozidave hudourniške grape Kampolin v Luciji, je propadel. Pirančani bodo tako 24. marca na referendumu odločali o načrtovani gradnji 42 stanovanj in 125 parkirnih mest, ki jo predvideva novembra lani sprejeti podrobni prostorski načrt Kampolin terase.

V Civilni iniciativi za Zeleni Kampolin so včeraj zavrnili Bossmanov predlog za nekakšno zamrznitev postopka za razpis referenduma, s katero so na občini hoteli kupiti dodaten čas za zbližanje stališč in iskanje ustreznih rešitev glede projekta, o katerem je župan Bossman prepričan, da je dober. Po besedah predstavnice civilne iniciative Livije Sikur Zorman je piranski župan predlagal, da bi komisija, v kateri bi bili trije predstavniki piranske občine, en predstavnik investitorja in trije iz civilne iniciative, v štirih mesecih proučila obstoječi odlok in se v okviru manjšega obsega pozidave nato odločila za novo možnost, s katero bi bili vsi zadovoljni.

»Predlog je v nasprotju z vsem prizadevanem civilne iniciative. Ves čas smo namreč poudarjali, da teren grape ni primeren za gradnjo in da je v občini Piran že dovolj stanovanj,« je pojasnila Sikur Zormanova. Poleg tega v CI menijo, da bi s tem izrabili zaupanje 825 podpisnikov za razpis referenduma, ki so se v preteklih tednih opredelili proti pozidavi Kampolina. Zato so županu vnovič predlagali razveljavitev odloka in iskanje novih skupnih rešitev.

Na občini razočarani, odloka ne bodo razveljavili

Iz piranske občine so sporočili, da so razočarani, ker v civilni iniciativi niso sprejeli predloga, s katerim bi projekt lahko optimizirali. Razveljavitev odloka po Bossmanovih besedah namreč ne pride v poštev, saj ga je občinski svet sprejel soglasno in neresno bi bilo, če bi ga isti občinski svet razveljavil. Na občini so prepričani, da je projekt dober, zato bodo šli z njim na referendum.

Na očitke civilne iniciative, da je v občini že zdaj preveč praznih stanovanj, pa župan odgovarja: »Civilna iniciativa pozablja, da so mimo časi, ko so si mladi lahko zgradili velike hiše, kakršne imajo oni sami. Občina išče rešitve, kako pomagati mladim, da bi laže dobili svoja stanovanja, in prav z izvedbo projekta Kampolin terase bi imeli na voljo stanovanja po dostopnih cenah.« Na občini se strinjajo, da je stanovanjska politika v državi porazna, največji krivec za nastale razmere pa po njihovem niso občine, ampak banke. »Res je, da so v naši občini prazna stanovanja, vendar je tako verjetno v prav vseh občinah. Še bolj pa je res, da občina Piran nima v lasti praznih stanovanj, ima pa več kot sto upravičenih prosilcev zanje,« pravi župan Bossman in dodaja, da si želijo v Piran privabiti nove prebivalce in mlade družine.

Župan je povedal, da bo občinski svet na seji 19. februarja razpisal naknadni referendum o odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Kampolin terase za celotno območje piranske občine. S tem datumom bodo začeli teči roki za opravila, potrebna za izvedbo referenduma, ki bo 24. marca, pravijo na občini.