Piranske sitnosti z avtobusi

Potniki imajo nevšečnosti z avtobusnimi prevozi, a jih zaradi nizkih cen vzamejo v zakup.

Objavljeno
09. september 2011 09.55
Posodobljeno
09. september 2011 10.08
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – Piran nima sreče z avtobusnimi prevozi. Prejšnjo nedeljo je bilo znova večje onesnaženje ceste, saj je iz enega od avtobusov, last prevoznika Veolia Transport Dolenjska in Primorska, na lokalni progi med Lucijo in Piranom steklo veliko olja iz menjalnika. Cesta je bila onesnažena od Lucije do postajališča na Tartinijevem trgu, kjer je bil madež največji. Podobno (nekoliko manj) se je izlilo že februarja.

Že v torek se je Veolii v Portorožu pokvaril še en avtobus na tej progi. V Piranu so olje sprali v morje, ceste so posuli, dokončno pa bodo asfalt razmastili šele v prihodnjih dneh. Čiščenje mora plačati Veolia. Takšn je tudi eden od sklepov kriznega sestanka, ki ga je pred dvema dnevoma sklical podžupan Gašpar Gašpar Mišič. Piranski podžupan je prevozniku dva dni pred onesnaženjem piranskih cest poslal protestno pismo zaradi številnih pripomb in nezadovoljstva med potniki.

Na avtubusih prihaja do številnih okvar. Ko je bilo najbolj vroče, so nekateri avtobusi vozili brez delujočih klimatskih naprav, vrata se niso odpirala, avtobusi so prepolni, veliko je pritožb na sunkovito vožnjo, telefoniranje med vožnjo in neprijaznost.

Ker je letos prišlo že do drugega izpusta olja in je zaradi spolzke ceste prišlo do padca kolesarja ter motorista, je Gašpar Gašpar Mišič sklical sestanek s predstavniki Veolie Transport, na katerem so se dogovorili, da bodo h koncesijski pogodbi sprejeli še dodatek, v katerem bodo predvideli sankcije za prekrške oziroma nepravilnosti. Občina bo lahko tudi prekinila pogodbo s prevoznikom, če bo našla drugega izvajalca. Pred nekaj manj kot tremi leti se je na razpis za opravljanje javnih prevozov v občini prijavilo samo to podjetje. V začetku leta 2009 je Veolia kupila sedem avtobusov, za kar je plačala 1,61 milijona evrov.

(Pre)poceni prevozi 
s piranskimi avtobusi

V piranski občini se z avtobusi prevaža iz leta v leto več ljudi. Na leto jih je menda več kot 600.000. Piranski javni prevozi so tudi nadvse poceni. Mesečna vozovnica za domačine stane zgolj 4,25 evra, turisti pa za 20 voženj plačajo samo šest evrov.

Prevoz med Tartinijevim trgom in Fornačami (tega upravlja Okolje Piran) je brezplačen. Razliko do ekonomske cene plačujejo davkoplačevalci. Piranska občina za subvencije Veolii Transportu na leto odšteje (skupaj s šolskimi prevozi) 730.000 evrov, Okolju za brezplačne prevoze do parkirišča pa še 120.000 evrov na leto. Potniki tako na račun cen najverjetneje ne morejo imeti pripomb na nevšečnosti s prevozi.

Če pa upoštevamo ves porabljen denar, je podoba drugačna. Storitev javnih prevozov je slaba, poleti bistveno preredka in draga za občinski proračun. In to navkljub obljubam sedanjega župana Petra Bossmana in podžupana Gašparja Gašparja Mišiča, da bosta poskrbela za učinkovit, okolju prijazen prevoz z električnimi minibusi.