Piranski akvarij praznuje

Na ogled je že skoraj ves živelj našega morja.

Objavljeno
15. november 2011 19.56
Posodobljeno
17. november 2011 07.01
Janez Mužič
Janez Mužič

PIRAN – Dve leti po tem, ko je bil piranski akvarij zaradi temeljite prenove zaprt, je to poletje privabljal obiskovalce kot še nikoli prej. Mnogi ga tudi te jesenske dni zapuščajo navdušeni in prav tako je zadovoljen Marijan Tončić, ravnatelj srednje pomorske šole, ki skrbi zanj. Zaradi velikega interesa je bil poleti odprt dlje kot običajno, tja do 22. ure, poleg drobnih spominkov sproti izdajajo razglednice in znamke z motivi življa, ki ga najdemo v slovenskem morju. Tam deluje pošta morskega konjička in še vrsta novosti, kar seveda velja tudi za skoraj popolno zbirko rib našega morja, ki v bazenih še zlasti razveseljujejo otroke.

Na ogled je že skoraj ves živelj našega morja

Piranski akvarij vabi na obisk tudi pozimi, saj mnoge namesto na sneg raje zanese na morje. Po prenovi velja za enega najlepših na Jadranu in ponuja na ogled skoraj vse od približno 70 vrst rib in 250 vrst nevretenčarjev, ki živijo v našem morju.

»Naš akvarij je delček tega, kar nas Slovence opominja in ozavešča o velikem bogastvu, ki ga imamo v svojem morju,« je ob drugem rojstnem dnevu akvarija poudaril Marijan Tončić. S prenovljeno podobo so se namreč zanj po dolgoletnem životarjenju začeli povsem novi časi. Na proslavi, ki ji je, kot se za rojstni dan spodobi, sledila zabavica, je Tončić še posebno pohvalil prizadevnost vseh, ki delajo v akvariju, in se zahvalil piranskim ribičem, ki vanj zavzeto prinašajo redke ribe, školjke in druge organizme, ki se znajdejo v njihovih mrežah.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Manjkajo samo morski konjiček, želva, jegulja, ježek, skratka tiste zaščitene vrste, ki so jih morali lani na zahtevo inšpekcije izpustiti nazaj v morje.