Piranski vodovod obnavljajo, voda bo dražja

V Piranu so že potrdili višje cene za kanalščino, Rižanski vodovod jih bo objavil konec meseca.

Objavljeno
15. november 2013 17.14
*grca*Vodovod - obnova v Kraljevi ulici v Kopru.
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran, Koper – Medtem ko so se štiri podjetja (Grafist, Adrianig, CPK in Godina) že lotila projekta obnove (izboljšave) hidravličnega omrežja v slovenski Istri, se v treh občinah pripravljajo na višje cene vode.

Sama voda ne bo dražja, bo pa za to kanalščina in po novem uvedena omrežnina, zato bo končni seštevek računa za porabljeno vodo za večino uporabnikov precej bolj zasoljen.

Piranski svetniki so v sredo potrdili precej zapleten sistem povišanja cen kanalščine, zaradi česar je težko z eno številko odgovoriti za vse primere.

Toda za večino gospodinjstev se bo strošek za kanalščino (upoštevajoč tudi omrežnino) povišal za 84 odstotkov, nam je včeraj povedal Alen Radojkovič, član uprave Okolja Piran in piranski svetnik.

Konkretna simulacija enega računa, ki ga bo plačalo gospodinjstvo v enostanovanjski hiši, je pokazala, da so do zdaj za 15 kubičnih metrov porabljene vode na mesec plačali 26 evrov, od zdaj pa 32,5 evra ali 25 odstotkov več.

Če sta na enem računu dve gospodinjstvi, bo račun za obe gospodinjstvi znašal kar 42 evrov. Kakšni bodo dejanski računi za vodo, se bo pokazalo šele po novem letu, ko bo nove cene vode (in omrežnino dodatno za vodovod) predstavil še Rižanski vodovod. Podražitve po občinah ne bodo enake, ker so izhodišča in položaji različni. V izolski so, denimo, že pred kratkim uvedli omrežnine.

Obnovili bodo 21 kilometrov

Rižanski vodovod Koper je med prvimi v državi prejel evropska kohezijska sredstav za hidravlične izboljšave na svojem omrežju, ki ima približno 1000 kilometrov vodovodnih cevi.

Pred približno dvema tednoma so se lotili prvih del v Izoli in v nekaterih vaseh slovenske Istre. V celoti bodo obnovili 21 kilometrov primarnih vodovodov, nadgradili dva vodohrana, enega pa bodo dogradili.

Na ta način bo za več kot 55.000 prebivalcev slovenske Istre zagotovljena boljša in varnejša preskrba z vodo. Zamenjali bodo predvsem stare salonitne in betonske cevi, ki so lahko zdravju oporečne, predvsem pa tam, kjer so stopnje izgub (puščanja) najvišje.

Direktor Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar je dejal, da imajo v sodobno zasnovanem in novem omrežju povprečno 20-odstotne izgube vode. Tokratne izboljšave na vodovodih bodo izgube odpravile v enem ali največ dveh odstotkih.

Poleg tega bo to vplivalo na manjše število okvar, zmanjšala se bo možnost vdora nečistoč (kanalizacijskih odplak) v oskrbovalni sistem, skratka sistem preskrbe z vodo bo deloval bolj popolno in varno.

Slovenija je za operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture v iztekajoči finančni perspektivi imela na voljo 1,57 milijarde evrov. Po neuradnih informacijah je do zdaj porabila samo polovico tega.

Rižanski vodovod je pričakoval 30 milijonov evrov, ministrstvo za gospodarstvo je odobrilo le 12,5 milijona evrov. Pozneje se je ta znesek še nekoliko zmanjšal in bodo zanj namenili samo 8,6 milijona evrov (preostalo je DDV). Dela morajo štiri podjetja končati do konca leta 2014, če želijo počrpati kohezijski vir.