Pirc Musarjeva preklicala odločbo lekarnam

Informacijska pooblaščenka je preklicala odločbo, ki lekarnam nalaga pošiljanje podatkov lekarnam. O zadevi bo odločala še enkrat, za razveljavitev odločbe pa se je odločila po pritožbah nekaterih lekarn na upravno sodišče.

Objavljeno
05. februar 2007 20.06
Nataša Pirc Musar
Ljubljana - Informacijska pooblaščenka je preklicala odločbo, s katero je 17. januarja lekarnam naložila pošiljanje podatkov lekarnam. Kot je pojasnila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, se je za razveljavitev svoje odločbe odločila po pritožbah nekaterih lekarn na upravno sodišče. O zadevi bo odločala še enkrat, je še pojasnila informacijska pooblaščenka.

Lekarniška zbornica pozdravila odločitev

Ker je bila odločba izrečena za nično, so s tem odpravljene tudi pravne posledice. Odločitev Pirc Musarjeve pozdravljajo v Lekarniški zbornici. Kot poudarjajo, je bila namreč ta odločba povod za dodatne pritiske na lekarne s strani zdravstvene zavarovalnice Vzajemna. Ker naj bi imele lekarne zaradi odločbe tudi dodatne stroške, pa bodo od informacijske pooblaščenke terjale povračilo stroškov, so sporočili iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Pirc Musarjeva se je za izdajo sporne odločbe odločila zaradi vseh polemik v javnosti in o sporu med nekaterimi lekarnami ter Vzajemno. To je pripravila po postopkih inšpekcijskega nadzora, ki jih je opravila v lekarnah in pri zavarovalnicah, ki ponujajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja. Izdala je odločbo, s katero je lekarnam zapovedala pošiljanje osebnih podatkov in način njihovega pošiljanja.

Zavarovanje podatkov zdravstvenega stanja posameznika

V samem postopku je pooblaščenka ugotovila, da med zavarovalnicami in lekarnami poteka tudi spor o pošiljanju osebnih podatkov. Ker je med temi podatki tudi občutljiv osebni podatek, ki kaže na zdravstveno stanje posameznika, je Pirc Musarjeva vsem upravljavcem zbirk osebnih podatkov odredila, da morajo te med njihovim prenosom preko telekomunikacijskih omrežij zavarovati tako, da jih posredujejo in sprejemajo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa na način, da je zagotovljena njihova nečitljivost oz. neprepoznavnost.