Pirc Musarjeva vendarle v ad hoc skupini EU - ZDA

Informacijska pooblaščenka je tako odpotovala v Washington na sestanek predstavnikov EU in ZDA.

Objavljeno
23. september 2013 20.00
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Po odpravi organizacijskih zapletov se sodelovanje informacijske pooblaščenje Nataše Pirc Musar v ad hoc skupini EU - ZDA vendarle nadaljuje, so danes objavili na spletni strani informacijskega pooblaščenca.

Do vnovičnega sodelovanja je prišlo, potem ko sta se v reševanje odprtih vprašanj vključili finančno in notranje ministrstvo.

Z novimi sogovorniki je Pirc Musarjevi uspelo urediti vprašanja, povezana s stroški dela v skupini, zato lahko z delom nadaljuje. »V sredo zjutraj je tako odpotovala v Washington na sestanek predstavnikov EU in ZDA,« pojasnjujejo na spletni strani pooblaščenca. O rezultatih dela bo ad hoc skupina izdala posebno poročilo.

Pirc Musarjeva je pred dobrim tednom dni sporočila, da izstopa iz ad hoc skupine petih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov, ki jim je Evropska komisija dala mandat za ugotavljanje dejanskega stanja aktivnosti ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) glede množičnega zbiranja informacij in osebnih podatkov o državljanih EU. Odstopno izjavo je podala šestega septembra, kot razlog pa navedla slabo koordinacijo pri organizaciji dela.

Informacijski pooblaščenec je takrat pojasnjeval, da se je Pirc Musarjeva konec julija v Bruslju udeležila prvega sestanka skupine, v nadaljevanju pa je pričakovala, da bodo aktivnosti skupine koordinirane med državo in Evropsko komisijo. To se, kot so izpostavili, ni zgodilo.

Ministrstvo za pravosodje, ki je Pirc Musarjevo kot vrhunsko strokovnjakinjo predlagalo v skupino, v nadaljevanju namreč ni želelo prevzeti nobene obveznosti, ne kot predlagatelj za varnostno preverjanje za dostop do tajnih podatkov EU in Nata, ne kot plačnik stroškov sodelovanja svojega strokovnjaka v ad hoc skupini. Ker teh stroškov ne želi prevzeti niti Evropska komisija, je Pirc Musarjeva sodelovanje v njej odpovedala, saj informacijski pooblaščenec sredstev za to nima.

»Če namreč ne delujejo osnovne in enostavne zadeve, ki so povezane z delovanjem komisije (organizacijo poti in kritjem stroškov), ni realno pričakovati, da bodo morebitni vsebinski rezultati dela deležni drugačne pozornosti. Očitno delo ad hoc skupine za komisijo in za našo vlado ni prioritetno niti pomembno,« je takrat ugotavljal informacijski pooblaščenec.