Pirc Musarjeva zasedla še eno pomembno funkcijo

Slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je postala podpredsednica skupnega nadzornega organa za Europol. Prepričana je, da ima izkušenj iz Slovenije dovolj.

Objavljeno
13. oktober 2009 14.35
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Ti. K.
Ti. K.
Ljubljana - Slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v ponedeljek postala podpredsednica skupnega nadzornega organa za Europol, so sporočili iz njene pisarne. Kot je povedala po četrtkovi izvolitvi, bo skušala izkušnje iz inšpekcijskih postopkov v Sloveniji prenesti v to mednarodno nadzorno telo.


"Izkušenj, ki jih ima Slovenija na tem področju, je dovolj, zato sem prepričana, da bom lahko učinkovito prispevala h kakovostnemu delu Skupnega nadzornega organa Europola in varstvu pravic posameznika," je zapisala v sporočilu za javnost. Podpredsednik Skupnega nadzornega organa Europola sicer običajno po dveh letih kandidira tudi za predsednika tega organa, v sporočilu za javnost pojasnjuje generalna sekretarka informacijske pooblaščenke Alenka Jerše.

 

Člani tega nadzornega organa so predstavniki nacionalnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov vseh držav članic Europola, t.j. držav članice EU. Poslanstvo skupnega nadzornega organa pa je, da opravlja neodvisen pregled nad dejavnostmi Europola in tako zagotovi, da med shranjevanjem, obdelavo in uporabo podatkov, ki jih ima Europol, niso kršene pravice posameznika. Skupni nadzorni organ poleg tega spremlja dopustnost prenosa podatkov, ki izhajajo iz Europola.

 

Vsak posameznik ima pravico, da od skupnega nadzornega organa zahteva, da zagotovi zakonitost in natančnost načina, na katerega Europol zbira, shranjuje, obdeluje in uporablja njegove osebne podatke. Skupni nadzorni organ tako deluje kot zanesljiv posrednik med posameznikom in Europolom, še pojasnjuje Jeršetova v sporočilu za javnost.