Pirničani spet na nogah zaradi bioplinarne

V Keter Group zagotavljajo, da so opravljali servis, ne pa odpeljali naprave za kogeneracijo.

Objavljeno
06. september 2013 00.30
Bioplinarna
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Medvode – Medvoščani so se v torek pritoževali zaradi neznosnega smradu.

Čeprav uradno ni znano, kaj ga je povzročilo, so v Civilni iniciativi Pirniče (CIP) prepričani, da je prišel iz bioplinarne Organica Petač podjetja Bioštrom v Zgornjih Pirničah. Pravijo, da so tam ta dan odstranili filtre, v sredo pa odpeljali vitalni del bioplinarne, napravo za kogeneracijo, brez katere biolinarna ne more delovati.

Za pojasnilo smo prosili direktorja podjetja Bioštrom Miho Petača, a ni bil dosegljiv.

Sorodnica, ki se je oglasila na njegov prenosni telefon, je dejala, da so v bioplinarni opravljali samo servisna dela, o domnevnem zapiranju bioplinarne, slovesno odprte pred tremi leti, ki pa v resnici ni nikoli obratovala, pa ni vedela nič. »Že dve leti so o nas sami trači, toda mi smo poštena hiša. Res, bila je napaka, ker je prišlo do sprememb pri sami gradnji bioplinarne. Miha je bil premalo pazljiv, toda zagotavljali so mu, da razlike niso takšne, da se tega ne bi dalo urediti oziroma popraviti,« je povedala.

»Kogeneracijo je edino mogoče prodati«

Drugačno različico imajo sosedje. »Že v torek so delavci odstranili napravo, pri čemer se je sprostil v zrak smrad. V bioplinarni je še vedno veliko materiala, poleg silaže naj bi bili tudi ostanki kadavrov. Napravo za kogeneracijo oziroma samostojno enoto za pridobivanje električne in toplotne energije so po naročilu podjetja Keter Organica na tovornjake naložili delavci vrhniškega podjetja Dvig. Šlo je za izreden prevoz s spremstvom, ki je odpeljal okoli 13. ure,« pravijo člani CIP, ki so v sredo na območju bioplinarne našteli tri tovornjake in deset delavcev, medtem ko je po njihovem Miha Petač dogajanje spremljal od daleč s fotoaparatom.

V iniciativi ugibajo, da so napravo odpeljali v Prekmurje ali na Hrvaško, kjer Keter gradi bioplinarne. »Enota, za katero ne vemo, koliko je vredna, je pravzaprav edini del bioplinarne, ki ga je mogoče demontirati in odpeljati ter seveda tudi unovčiti. Tako se vrednost bioplinarne precej zmanjša in v najslabšem primeru NLB, ki je Petačevemu podjetju odobrila posojilo, ne bo ostalo nič, razen kupov smrdečih odpadkov in betona,« razmišlja iniciativa o klavrnem koncu za investitorja, banko in posledično davkoplačevalce.

Keter Group: Gre le za vzdrževalna dela

Jana Hudernik
, predstavnica Keter Group, je za Delo dejala, da njihovo podjetje Keter Organica ni naročilo odvoza kogeneracijskega modula ne podjetju Dvig ne kateremu drugemu podjetju.

»Naše podjetje je v zadnjem obdobju v Pirničah opravljalo le vzdrževalna dela in konzervacijo naprave, tudi ta teden. Ali je gospod Petač opustil namen obratovanja njegove naprave, vam lahko odgovori samo on, po našem mnenju pa je ravno nasprotno, ker vemo, da si ves čas prizadeva napravo zagnati, kljub nekajletnemu nasprotovanju civilne iniciative,« je še poudarila.

Navedbe, da bi napravo preusmerili v Prekmurje, pa je označila za zlonamerne, saj tam po njenih besedah Keter ne gradi nobene naprave, ki bi potrebovala tak sistem. »Naša zadnja zgrajena naprava letos že ima vgrajene kogeneracijske enote, na rezervo pa se takih naprav ne kupuje.« Dodaja, da »je CIP projektu Bioštrom do zdaj naredila veliko škode in na koncu bo nekdo moral povrniti ves izpad in s tem povezane materialne in druge stroške.«

Bioplinarna zaposluje inšpekcije

Z bioplinarno se ukvarja več inšpekcij, gradbena je že 21. januarja 2011 izdala odločbo, da mora podjetje Bioštrom v osmih mesecih odstraniti nelegalno zgrajene objekte na svoje stroške in na zemljišče vzpostaviti prejšnje stanje.

Petač je namreč, namesto da bi v skladu z gradbenim dovoljenjem zgradil hišo, hlev za sto govedi in bioplinarno za kmetijo, zgradil veliko bioplinarno z močjo enega megavata (namesto dovoljenih 30 kilovatov).

Gradbeni inšpektor je nato določil izvedenca, saj ni bilo jasno, ali je Petač izpolnil obveznosti iz odločbe. Na pisno mnenje izvedenca geomehanske stroke je Petačev pooblaščenec dal pripombe glede poročila o georadarskih meritvah objekta. V zadevi je bilo vloženo tudi pravno sredstvo, zadevo zdaj rešuje ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Precej razburjenja je junija lani povzročila informacija, da je Agenciji RS za okolje (Arso) izdal okoljevarstveno dovoljenje za napravo z emisijo snovi v zrak, a so nato na agenciji pojasnili, da to ni dokončno. Izdano je bilo za napravo za odstranjevanje ali recikliranje odpadkov živalskega izvora z zmogljivostjo predelave devet ton na dan. Nekaj Pirničanov in Alpe Adria Green je nato prek upravnega sodišča doseglo, da se jim prizna status stranke v postopku, ustna obravnava pa je na Arsu načrtovana prihodnji četrtek.