Pisanski odstopa s položaja

Predsednik sveta za visoko šolstvo Tomaž Pisanski s 30. septembrom nepreklicno odstopa s položaja "zaradi zdravstvenih razlogov". Obenem je poudaril majhno podporo delu sveta s strani vladajoče politike.

Objavljeno
25. september 2009 14.07
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Pisanski je spomnil tudi na obstrukcijo s strani rektorjev, ki po njegovo praktično onemogoča delo sveta. Zaradi tega je za posredovanje prosil tudi ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, "pa mu nekako ni uspelo". Predsednik sveta se je, kot je opozoril, obrnil tudi na premiera Boruta Pahorja, "pa me ni želel sprejeti".

Direktor sekretariata sveta Izidor Golob, ki je svet s svojim odstopom seznanil že junija, je člane visokošolskega sveta - ta je bil sicer zaradi premajhnega števila prisotnih članov nesklepčen - pojasnil, da zaenkrat ni nobenega kandidata za prevzem njegovega mesta.

Ob tej priložnosti se je Golob zahvalil za sodelovanje ter podal oceno dela sekretariata. Tu so stvari po njegovo potekale "relativno tekoče", hkrati pa je izpostavil, da so bili zaradi obeh rebalansov letošnjega proračuna ob 30 oz. 40 tisoč evrov, kar je povzročilo "manjše težave". Za enega redkih neuspehov pa Golob šteje potrditev projekta evropskega socialnega sklada, pri katerem je prišlo do težav tehnične narave, hkrati pa tudi niso dobili "pomoči, ki bi nam morala biti dana".

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi javnega razpisa SMER dejal, da ima visokošolski svet tudi podpredsednika oz. namestnika predsednika. Zato odstop Pisanskega po njegovo ne pomeni takšne spremembe, zaradi katere bi vlada štela za nujno, da imenuje novega predsednika le nekaj mesecev pred predvideno ustanovitev agencije za kakovost.

Je pa Golobič dodal, da bi bila vlada dolžna prisluhniti svetu, če bi njegovi člani ocenili drugače. Kot večji problem minister vidi odstop Goloba, ker gre za operativno funkcijo.

Sicer pa je minister poudaril, da so svetu v tem letu poskušali pomagati z zagotovitvijo tako dodatnih virov kot tehnične pomoči. Golobič odstopov ne povezuje s tem, da bi Pisanski in Golob naletela na nerazumevanje. Sodelovanje s predsednikom sveta je ocenil kot korektno ter spomnil, da je bilo več članov sveta vključenih v pripravo novele zakona o visokem šolstvu.