Pisarna za prijaznejše reševanje sporov

Mariborski zdravstveni dom in klinični center sta odprla skupno mediacijsko pisarno.

Objavljeno
01. oktober 2013 22.21
MEDIACIJSKA PISARNA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Zdravstveni dom in UKC sta danes slovesno odprla skupno mediacijsko pisarno, ki bo spore reševala s pomočjo skoraj 40 mediatorjev. V petnajstih letih se je število sporov zmanjšalo za več kot petkrat.

Mediacija v zdravstvu je ena najprimernejših metod reševanja sporov. Izkušnje namreč kažejo, da je komunikacijske šume med pacienti in zdravniki velikokrat mogoče precej hitro odpraviti z mirnim pogovorom.

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Maribor Jernej Završnik je na odprtju povedal, da je to prva mediacijska pisarna, ki deluje znotraj zdravstvenih domov in ima prostor namenjen samo mediaciji ter ima stalni urnik delovanja.

»Mediacija v zdravstvu si šele utira pot, zato vemo, da bo preteklo nekaj časa, da jo bodo ljudje sprejeli kot eno izmed miroljubnih metod reševanja sporov,« je dejal Završnik.

Dobri komunikaciji so v preteklih dveh letih posvetili več pozornosti tudi v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC), je dejal Janez Lencl iz UKC. »Poznavanje in obvladovanje mediacijskih veščin je nepogrešljiv element reševanja nesoglasij in izboljšanja medosebnih odnosov v zdravstvu,« je dodal.

V UKC so zato usposobili 12 mediatorjev različnih profilov, zdravnikov, medicinskih sester, delovnih terapevtov, pravnikov, ekonomistov in komunikologov.

»Odprtje pisarne je nadgradnja skupnega prizadevanja po mirnem, strpnem reševanju sporov,« je povedala vodja pisarne Vesna Rečnik Šiško iz ZD. V ZD se je število sporov od leta 1997 zmanjšalo z malo več kot sto na 20 v lanskem letu, precej se je zmanjšalo tudi bolniških dni.

Novo mediacijsko pisarno so uredili v prostorih ZD Maribor ob mestnem parku, uradne ure so v ponedeljek od 9. do 11. ure in četrtek od 14. do 16.ure. Mediacija bo za paciente in zaposlene v ZD in UKC brezplačna.