Stanovnik se od Jankovića obrača k Pahorju

Predvolilno pismo bo po mreži prišlo do 47.000 članov zveze borcev.

Objavljeno
16. november 2011 14.04
Posodobljeno
17. november 2011 06.00
Ksenija Koren
Ksenija Koren

LJUBLJANA – Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je pred nekaj tedni na ljubljanskem magistratu podprl kandidaturo župana Zorana Jankovića, je napisal pismo, ki zdaj po borčevski mreži roma k 47.000 članom borčevske organizacije. V njem se Stanovnik ne opredeljuje več izključno za Jankovića, ampak podpira vse stranke, ki spoštujejo vrednote NOB. Naši viri blizu Stanovniku pravijo, da se je precej omehčal, kar se tiče podpore Borutu Pahorju in njegove SD, saj naj bi se v preteklih dneh sestal z njenimi vidnimi predstavniki. Prepričali naj bi ga z dosežki dela Pahorjeve vlade in s programom, ki so ga pripravili.

Vroč četrtek

Ljubljanska mestna organizacija zveze borcev se je pod vodstvom Janka Heberleta sestala prejšnji četrtek, poleg programa dela za leto 2012 so govorili tudi o volitvah. Znano je, da je med borci zaradi Stanovnikove podpore Jankoviću že počilo. Vroča četrtkova debata se je vrtela tudi okoli golaža, saj je Črt Kanoni menil, da bi veljalo podpreti tudi DeSUS. To je argumentiral s tem, da je predsednik stranke Karl Erjavec, ko je bil še obrambni minister, za borčevsko organizacijo veliko naredil tudi tako, da je »zrihtal« veliko golažev za borčevske prireditve. Da je prava pot podpora Jankoviću, je, denimo, menila Julka Žibret, Jankovićeva kandidatka v ljubljanski enoti Vič - Rudnik. Tako so se na koncu strinjali, da velja podpreti stranke, ki podpirajo vrednote NOB, o čemer piše tudi Stanovnik članstvu.

Krizno na Forumu 21

Pri tem so se tudi v zvezi borcev bolj ali manj strinjali, da za stranki LDS in Zares na letošnjih volitvah ni več rešitve, da bi prestopili parlamentarni prag. To kažejo tudi zadnje javnomnenjske raziskave, po katerih v nebo leti SDS Janeza Janše. Z aktivnim začetkom volilne kampanje, predvsem s soočenji, na katerih blesti, beleži rast tudi Pahor, medtem ko so tudi v zvezi borcev vse bolj mnenja, da je Janković svojo zgornjo točko že dosegel z napovedjo nastopa na volitvah. Zdaj pa samo še drsi navzdol, tudi zaradi slabih nastopov na soočenjih. Zato nanj ne stavijo več, ampak bodo podprli več tistih, ki imajo možnost za dober izid.

Zaradi Janševe javnomnenjske rasti in Jankovićevega zdrsa so se v ponedeljek na tajnem sestanku sešli tudi v Forumu 21. Prišli so Slavko Pregl, Niko Toš, Božo Kovač, Milan Kučan, Zdenko Roter in Zoran Janković, ugotovili pa, da je Jankovićeva zmaga težko dosegljiva, tudi takega nazadovanja Gregorja Viranta menda niso pričakovali. Zato naj bi tudi oni za preprečitev zmage Janši, predvsem pa tega, da bi lahko sestavil koalicijo po volitvah, sklenili podpreti male stranke, ki še lahko pridejo v parlament, denimo SMS z Blažem Kavčičem, DeSUS, TRS in LDS. Tudi oni so, tako naši viri, Zares že odpisali. To naj bi dosegli tudi z javnomnenjsko raziskavo, ki bo tem strankam pokazala možnost uvrstitve v parlament.

Ali sta se s Stanovnikom o pismu pogovarjala in ali je prišlo med njima do razkola, smo v torek po elektronski pošti povprašali tudi Kučana. Do zaključka redakcije njegovega odgovora nismo prejeli.

Stanovnikovo pismo borcem in poziv članstvu ob parlamentarnih volitvah 2011 si oglejte v našem interaktivnem pregledovalniku. Za povečavo dokumenta kliknite nanj.

 

 

Na članek smo prejeli naslednji odziv, ki ga objavljamo nelektoriranega.

V današnji številki časnika Slovenske novice, (17. 11. 2011) je novinarka Ksenija Koren v članku z naslovom, Stanovnik se od Jankovića obrača k Pahorju, zapisala naslednje besede:

»Vroča četrtkova debata se je vrtela tudi okoli golaža, saj je Črt Kanoni menil, da bi veljalo podpreti tudi DeSUS. To je argumentiral s tem, da je predsednik stranke Karl Erjavec, ko je bil še obrambni minister, za borčevsko organizacijo veliko naredil tudi tako, da je »zrihtal« veliko golažev za borčevske prireditve.«

V skladu z ZMed, seveda prosim za pravico do popravka, saj nisem docela prepričan, če sva z novinarko Korenovo prisostvovala isti debati, isti polemiki. Namreč, o golažu nisem rekel nobene besede, čeprav vse okrog letošnjih volitev že močno diši po njem. Drži pa, in to kot pribito, da sem izrekel naslednje besede:

»So pa tudi druge politične stranke, med njimi tudi DeSUS, ki imajo v svojih programih jasno zapisana stališča o naši polpretekli zgodovini. Naj spomnim, da je predsednik Erjavec, ko je bil še minister za obrambo preprečil, da bi vlada Janeza Janše oklestila borčevski proračun z 245 milijonov tolarjev, na skromnih 70, kar ne bi zadostovalo za vse programe, ki so bili načrtovani v letu 2005,ob 60.obletnici konca II.svetovne vojne in naj spomnim, da se je za to dejanje ministru in predsedniku Erjavcu prišlo zahvalit celotno predsedstvo GO ZZB NOB, s predsednikom Stanovnikom in generalom Kocijanom na čelu.«

O golažu torej nič! Tudi nič o gospe Silvi Černugelj, iz stranke SD, ki je bila v nekaterih trditvah še bolj jasna in izčrpna.
Ironiziranje, cinizem in sarkazem okoli golažev za borce, pa ne vzdrži komentarja.

Prijazen pozdrav,
Črt Kanoni, predsednik KO ZZB NOB Tone Tomšič, Ljubljana