Pismo zaposlenim: Sindikat ni grozil s stavko v Luki Koper

Trije člani nadzornega sveta iz vrst zaposlenih pozivajo zaposlene, naj ne nasedajo »političnim igram iz Ljubljane«.

Objavljeno
27. avgust 2013 18.34
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Mladen Jovičič, Stojan Čepar in Nebojša Topič, člani NS Luke Koper iz vrst zaposlenih, so s pismom zaposlenim v Luki Koper natančneje pojasnili, zakaj so včeraj glasovali za Gašparja Gašparja Mišiča.

Povedali so, da jih je Mišič prepričal zaradi svojega programa in obljub o vpetosti podjetja v lokalno okolje, ker se je odpovedal odpravnini v primeru predčasne razrešitve in ker je obljubil, da bo iskal namestnika med notranjimi kadri.

Pojasnili so, da Bojan Brank ni dobil niti enega glasu podpore v NS in da je pet nadzornikov kasneje dalo glas Mišiču, trije so bili proti, eden pa vzdržan. (Po naših podatkih Nikolaj Abrahamsberg, Desus).

»Ostro obsojamo neresnične izjave dveh nadzornikov, predstavnikov države, ki sta po seji zavajala medije in javnost, da smo predstavniki zaposlenih grozili s splošno stavko. Enako odgovorno zagotavljamo, da se člani sindikata žerjavistov z Mišičem nismo dogovorili, da umakne tožbo glede zakonitosti stavke iz leta 2011, kar bo pokazala tudi pritožba na višje sodišče. Stavka je bila zakonita v vseh bistvenih delih...« Zapisali so, da politika (tista na oblasti kot v opoziciji) nikoli ni ravnala kot odgovoren in skrben gospodar.

»Desna je odgovorna za pustošenje luškega denarja in čezmerno najemanje kreditov, leva pa za poskus prodaje podjetja in uvajanje strateškega partnerja. Obe opciji sta pokazali, da jima ni mar za razvoj pristanišča, ampak da jih zanima samo in edino kupčkanje pod mizo in politikantstvo. Če bi samo delček energije, ki so jo prejšnji teden vložili v nadvse nekorektno politično gonjo proti nadzornemu svetu in Mišiču, vložili v reševanje birokratskih zapletov v njihovih uradih, bi Luka že zdavnaj vezala velike kontejnerske ladje, imela nov vhod in mogoče drugi tir.«

»Vse zaposlene pozivamo, naj ne nasedajo političnim igram iz Ljubljane in naj se raje vprašajo, ali pogosto menjajoči se (eni in isti) politiki sploh še imajo zaupanje pri zaposlenih v Luki in pri državljanih Slovenije. Lani smo imeli svetovno dokazanega kandidata (Rada Antoloviča) za vodenje Luke, pa je prej omenjena politika naredila vse, da je moral odstopiti, čeprav so ga nadzorniki že izbrali. Zdaj je zaposlen pri enem največjih pristaniških operaterjev na svetu,« so zapisali trije nadzorniki iz vrst zaposlenih, ki so podprli Mišiča in imajo vse večji vpliv v pristanišču, in pozvali k enotnosti zaposlenih.

***

V Sodu danes še niso sprejeli odločitve, kako bodo ravnali v Luki Koper. Ne želijo si priti v navzkriž z lokalno skupnostjo in zaposlenimi, ki Gašparja Gašparja Mišiča podpirajo, na drugi strani pa DL in Desus zahtevata, da vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da se zamenja nadzorni svet Luke Koper in razreši Mišiča.

V Sodu bodo odločitev sprejeli v nekaj dneh.