Pivška jezera od danes v Ekomuzeju

Kmalu tudi krajinski park V pivških vaseh bodo čez mesec dni javne obravnave nove ureditve

Objavljeno
27. september 2013 10.46
SLOVENIJA,PIVKA,14.11.2012,PIVSKA JEZERA 6. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Vse o pivških presihajočih jezerih je mogoče izvedeti v Ekomuzeju, ki ga danes odpirajo v vaški hiši v Slovenski vasi. Do konca leta bo pivška občina pripravila še odlok o ustanovitvi krajinskega parka s tem imenom.

V muzeju je predstavljenih 17 presihajočih jezer, od katerih eno sodi v postojnsko in tri v ilirskobistriško občino, s pomočjo različnih medijev pa bodo obiskovalce seznanili tudi z drugimi naravnimi značilnostmi Pivke.

Občina Pivka je muzej in tudi bodoči krajinski park pripravila v sodelovanju z društvom Drobnovratnik, Inštitutom za raziskovanje krasa ZRC SAZU, Zavodom RS za varstvo narave, Notranjskim muzejem Postojna, Narodnim muzejem in drugimi, oblikovanje oziroma muzejsko postavitev pa so prepustili Vojku Strahovniku iz Argosa iz Nazarij. Na voljo imajo 120.000 evrov, od tega 65.000 evrov iz evropskega kmetijskega sklada. Z muzejem in parkom bo vsaj v začetku upravljal pivški zavod za turizem oziroma Park vojaške zgodovine. Nove zaposlitve za dejavnost krajinskega parka in muzeja niso predvidene.

Tudi upravljavski načrt parka bodo pripravili skupaj z Drobnovratnikom, pri tem pa bodo upoštevali tudi odziv javnosti na uvedbo krajinskega parka, ki je najmilejša stopnja varovanja, v pivškem primeru na območju, ki se ujema z mejami Nature 2000 na območju Javornikov. Predvidoma med 14. in 18. oktobrom bodo v vaseh, kjer se ob visokih vodah pojavijo jezera, in v katerih že stojijo informativne table, javne obravnave, odlok o ustanovitvi krajinskega parka pa bodo sprejeli konec leta. Zimska predstavitvena predavanja o pivški vaški hiši so bila zelo dobro obiskana, je povedala Erika Kovačič z občine Pivka, kakšen bo odziv na terenu, pa je tudi za pripravljalce parka še uganka. Za zdaj vedo, da so lovci zamisel sprejeli pozitivno in da domačini nasprotujejo postavitvam oznak ob samih jezerih, saj se bojijo onesnaženja oziroma si želijo, da bi narava ostala neokrnjena.

V Slovenski vasi s parkom nimajo težav. »Že pred leti smo hoteli prostore za delovanje vaške skupnosti. Dobili smo hišo, zdaj, ko je postala tako lepo urejen muzej, pa smo vsi v vasi še bolj veseli. Plus za vas so že ljudje, ki se na primer skozi vas vračajo s Svete Trojice, se tu ustavljajo in želijo kaj izvedeti o kraju, zdaj pa bo ta pozitivni učinek še večji. Pričakujemo, da bomo v muzeju lahko prodajali naše pridelke in izdelke,« je za Delo povedala predsednica vaške skupnosti Slovenska vas Marija Marušič, ki meni, da bodo park sprejeli tudi v drugih vaseh na območju jezer, to so Petelinje, Trnje, Klenik, Palčje, Parje, Drskovče in Zagorje.