Pivška podmornica je pravi magnet

Jugoslovanska podmornica na slovenskih tleh buri domišljijo tudi pri sosedih.

Objavljeno
14. april 2012 20.32
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ljubljana – Park vojaške zgodovine Pivka (PVZ) in Društvo podmorničarjev vabita v torek, 17. aprila, na praznovanje prve obletnice prihoda podmornice P-913 v Pivko. Skrivnosti podmornice bodo obiskovalcem razkrivali podmorničarji med 10. in 17. uro, ob 19. uri pa bodo predstavili monografijo Jugoslovansko podmorničarstvo.

Nekaj let tleča in na koncu tudi uresničena zamisel podmorničarja admirala Marjana Pogačnika pripeljati nekdanjo jugoslovansko diverzantsko podmornico v Slovenijo in jo kot muzejski eksponat postaviti na ploščad nekdanje italijanske in nato jugoslovanske vojašnice, je bila odlična. Tako kažejo podatki o obisku PVZ, ki je lani narasel za 60 odstotkov (na 25.500), pa tudi dobri vtisi vseh tistih, ki so se od lanskega 17. aprila po lestvah spustili v tesen kovinski stroj, v katerem so v morskih globinah preživeli tudi do šest dni zaporedoma.

Bogata tankovsko-artilerijska zbirka PVZ in druge zgodbe slovenskih vojakov iz te ali one vojske 20. stoletja bodo zato verjetno še nekaj časa v senci tega očitno zelo zanimivega in obenem največjega eksponata. »Obisk je zelo dobro vnaprej napovedati. Omejen je na skupino osmih oseb z vodnikom in na polurno stikanje po podmornici, opazovanje okolice PVZ skozi periskop in poslušanje zgodb o nekdanjem življenju podmorničarjev. Ljudje so z izkušnjo zelo zadovoljni,« pravi Janko Boštjančič, prvi mož PVZ.

Obiskovalce o razvoju slovenskega podmorničarstva seznani razstava, ogledajo pa si lahko še jahalni torpedo R–1, sestavni del diverzantskih podmornic, obleko za reševanje iz velikih globin, morske mine ter kratki film, v katerem podmornico z besedo in sliko predstavljajo podmorničarji.

Jugoslovanska podmornica na slovenskih tleh pa buri domišljijo tudi pri sosedih. V članku, objavljenem 29. januarja v Slobodni Dalmaciji z naslovom Muzejska podmornica iz Lore – skrivno orožje Slovenije, avtor članka opozarja, da je prejšnja slovenska ministrica za obrambo Ljubica Jelušič sprejela darilo, ne pa tudi dokazil o njegovem lastništvu. Toda teh niti ni mogla dobiti, saj podmornica po načelu sukcesije vojaškega premoženja nekdanje SFRJ pripada Hrvaški. Podmornico je jugoslovanska armada leta 1991 ukradla iz matične vojaške luke Lora v Splitu, kjer je bila tudi baza »znamenite« 88. podmorniške flotile.

Avtor članka pa še sprašuje, »ali bi muzejski eksponat PVZ, 80-tonska diverzantska podmornica, v kakšnih bolj vročih obmejnih napetostih s Hrvaško lahko postala skrivno orožje slovenske vojske na morju?« Še posebej zato, ker je tehnično brezhibna. A k sreči časnik svoja razpredanja končuje z mnenjem znanega vojaškega komentatorja Miroslava Lazanskega, da je zgodba o slovenski podmornici v Jadranskem morju še najbolj podobna dobremu vicu, vsekakor pa gre predvsem za regionalni prestiž in tega so – tako Slobodna Dalmacija – povsem nepričakovano prevzeli Slovenci.