Planica z novo podobo šele leta 2015

V Planici za načrti zaostaja gradnja malih skakalnic, rekonstrukcija naleta na letalnici bratov Gorišek in začetek gradnje tekaškega stadiona.

Objavljeno
21. september 2013 12.43
Planica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Planica – Nordijski center Planica bo dograjen šele leta 2015 in ne že prihodnje leto, kot je bilo načrtovano. Zamuja gradnja malih skakalnic, prepozno so se lotili rekonstrukcije naleta na letalnici bratov Gorišek, zamuja tudi predvideni začetek gradnje tekaškega stadiona.

Zamude pri doseganju postavljenih rokov za dokončanje posameznih objektov ne bo ogrozilo evropskega sofinanciranja gradnje nordijskega centra Planica, je zatrdil Jelko Gros in dodal, da pristojne evropske institucije, ki financirajo projekt, obveščajo o nastalih razmerah in ukrepih.

Z dvema mesecema zamude so avgusta začeli prenavljati nalet letalnice bratov Gorišek. Jelko Gros zdaj pravi, da bo odločitev o tem ali bo tekmovanje za svetovni pokal v poletih na prenovljeni napravi že prihodnjo pomlad ali pa leto kasneje, padla letos novembra, čeprav je doslej opozarjal, da je zadnji rok za začetek prenove letalnice, da bi dela končali do zime, junija. Nalet letalnice bodo prestavili za 11 metrov nazaj (v hrib) in ga dvignili za pet metrov. S tem bo letalnica v zgornjem delu pridobila dodatno dolžino tako, da bo imela po prenovi podobne tehnične značilnosti kot letalnica v Vikersundu na Norveškem. Od Norvežanov bi v Planici spet radi prevzeli svetovni rekord. Prenovljena naprava bo pisana na kožo letalcem kakršen je naš Robert Kranjec, ki bi ob dobrih razmerah lahko poletel okoli 250 metrov, je prepričan Gros. Pogodbeni rok za končanje del na letalnici je marec 2014.

Dve ponudbi za letalnico, en milijon evrov razlike

Pogodbo za gradnjo novega naleta so podpisali s škofjeloškim Tehnikom, ki bo dela opravil za tri in pol milijone evrov. Gros je pri tem povedal, da so na razpis prejeli dve precej različni ponudbi ter izpostavil, da ne razume zakaj je med dvema ponudba tolikšna razlika. Tehnik je za rekonstrukcijo naleta v ponudbi predvidel štiri milijone evrov, Gorenjska gradbena družba pa pet milijonov evrov, končno so s Tehnikom dosegli dogovor za polčetrti milijon evrov.

Tekaški stadion bi po načrtu s prvimi pripravljalnimi deli morali začeti graditi že letos, vendar bodo razpis za izvajalca objavili ali ta ali prihodnji mesec tako, da bodo dela predvidoma stekla pomladi, pojasnjuje Gros. Problem je nastal, ker so morali načrte prilagoditi finančnim zmožnostim. Prvotne ponudbe za gradnjo stadiona so dosegle celo 19 milijonov evrov, kasenje pa so projekte spremenili tako, da bodo zdaj za stadion porabili 11 milijonov evrov, skupaj z urejenimi tekaškimi progami in ostalo opremo pa 15 milijonov evrov (brez DDV). Celotna vrednost NC Planica je ocenjena na 45 milijonov evrov (z DDV).

Razlastitve pravnomočno zaključene

Z zamudo bo zakon o NC Planica obravnavalo ustavno sodišče, ki presoje še ni opravilo, saj kot »absolutno prednostna« zadeva ostaja v čakalnici za presojo. Odločitev ustavnega sodišča, kakršnakoli že bo, na nadaljnje postopke v Planici ne bo imeli vpliva, pravi Gros in pojasnjuje, da so bili vsi postopki za razlastitev pravnomočno že končani. Miran Pavlič, eden od razlaščencev, je namreč protestiral, ker so v Planici že s samim začetkom postopka razlastitve lahko začeli postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja.