Planinska zveza se bo selila

Na sobotni skupščini so dobili nove člane in sklenili, da bodo prostore v Ljubljani prodali.

Objavljeno
23. april 2017 14.13
lvi*Planinska zveza Slovenije
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA
Slovenska planinska organizacija se je od leta 1893 do danes na temelju prostovoljstva razvila v eno najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji in vse do danes ohranila svoje osnovno poslanstvo - organiziranje različnih aktivnosti v gorskem svetu, strokovno usposabljanje planinskih kadrov, skrb za planinske poti in planinske koče, za varovanje gorske narave, varnost v gorah, planinsko kulturo in članstvo, so po skupščini poudarili v izjavi za javnost.

Planinska zveza Slovenije je v svoje članstvo sprejela tri nova društva: Plezalni klub Idrija, Planinsko društvo Pijava Gorica in Češko-slovensko planinsko društvo iz Prage, tako da pod okriljem PZS trenutno deluje 287 društev z več kot 55.000 člani različnih starostnih skupin. »Vesel sem in ponosen, da smo uspeli obuditi slovensko-češko planinsko sodelovanje, ki ima 120-letne korenine, ko je bila v Pragi ustanovljena češka podružnica Slovenskega planinskega društva, s pridružitvijo Planinski zvezi Slovenije pa je zgodovinska povezanost dobila nov pomen,« je poudaril predsednik češke planinske zveze Jan Bloudek.

Delegati planinskih društev so poleg poročila organov PZS za leto 2016 ter okvirnega vsebinskega in finančnega programa dela PZS za leto 2018 potrdili tudi prodajo poslovnih prostorov PZS na Dvorakovi v Ljubljani in prenos nepremičnega premoženja na Golteh s PZS na Gorsko reševalno službo postaja Celje. Poleg tega so izvolili volilno komisijo PZS za mandatno obdobje 2017-2021, ki jo sestavljajo člani Antonija Valenčič (PD Postojna), Ivan Resnik (PD Kamnik) in Drago Horjak (RPD Dolga pot Dravograd) ter namestniki članov Franc Kocbek (PD Miklavž), Andrej Schwarzmann (PD Srednja vas v Bohinju) in Vinko Poličnik (PD Bajtar).

»Današnja skupščina Planinske zveze Slovenije je z visoko sklepčnostjo predstavnikov iz vse Slovenije soglasno sprejela vse predlagane sklepe, kar je zame kot predsednika potrditev, da s celotno ekipo, torej s predsedstvom, upravnim odborom in strokovno službo, delamo v pravo smer, in verjamem, da bomo tudi v prihodnje. Poleg tega je bila sprejeta tudi pomembna odločitev o začetku selitve sedeža PZS na novo lokacijo, kar bo velika sprememba za celotno organizacijo,« je misli strnil predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki se je za pomoč pri izvedbi skupščine zahvalil PD Ajdovščina.

Planincem iz vse Slovenije je dobrodošlico zaželel ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je kot poslanstvo planinstva na piedestal postavil vzgojo za življenje. Pod Čavnom, ki je za Primorce kot odsev Triglava, jih je nagovoril predsednik domačega planinskega društva Cvetko Ušaj, pozdravili so jih tudi gostje: podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Sodržnik, častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Shrestha in majorka Denis Štemberger iz Slovenske vojske.

Naslednji veliki dogodek bo Dan slovenskih planinskih doživetij, ki bo s pestrim programom za planince vseh generacij, turne kolesarje in druge ljubitelje narave 17. junija v Domu pod Storžičem.