Planiško letalnico bo dokončala Javna razsvetljava

Direktor Zavoda Planica Jelko Gros je prepričan, da nekajmesečna zamuda ni težava, ki bi ogrozila polete prihodnjo pomlad.

Objavljeno
06. maj 2014 21.24
suhadolnik planica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Planica – Prenovo letalnice bo nadaljevalo ljubljansko podjetje Javna razsvetljava, podizvajalec SGP Tehnika, ki je končal v stečaju. Okrožno sodišče v Kranju je namreč stečajnemu upravitelju Matjažu Nanutu izdalo soglasje, da lahko stečajni dolžnik SGP Tehnik dokonča dela.

Predsednica sodišča Janja Roblek je povedala, da je sklep pravnomočen. Gradbišče bo znova oživelo predvidoma že v ponedeljek. Finale svetovnega pokala prihodnje leto bo na letalnici, ni pustil niti sence dvoma predsednik organizacijskega komiteja Planica Primož Finžgar, čeprav bodo dela nadaljevali z nekaj zamude. Po stečaju SGP Tehnik je namreč direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros januarja opozarjal, da mora biti izvajalec, ki bo nadaljeval začeto prenovo letalnice, izbran čimprej, sicer se gradnja lahko zavleče v prihodnje leto. Od takrat so minili skoraj štirje meseci, Gros pa zdaj zagotavlja, da bodo gradbena dela na letalnici končali v treh do štirih mesecih oziroma do konca avgusta letos.

Finžgar: Še drugič poletov ne moremo prestaviti

Evropsko financiranje gradnje nordijskega centra in s tem tudi letalnice zaradi izbire novega izvajalca in manjše zamude ni ogroženo, je zagotovil Gros. Zatrdil je, da tekma prihodnjo pomlad na letalnici bo, pri čemer upa, da ne bo v stečaju končalo še katero od podjetij, ki gradijo v Planici.

Ni dvoma, ali bo finale svetovnega pokala prihodnje leto na prenovljeni letalnici ali na Bloudkovi velikanki, je dejal Primož Finžgar. »Za eno leto tekmovanje z letalnice lahko prestavimo na Bloudkovo velikanko, za dve pa to ni mogoče.« Prepričan je, da »investitor mora to narediti«. Letos so imeli pol manjši obisk od pričakovanega, s čimer se je znova potrdilo, da so poleti na letalnici precej atraktivnejši in vabljivejši za obiskovalce kot tekmovanja na manjši Bloudkovi velikanki. »Bomo zvozili,« je na vprašanje o poslovnih rezultatih letošnjega tekmovanja v Planici odgovoril Finžgar. Kot je dejal, končne podatke o prireditvi v Planici, ko so hkrati tekmovali dekleta in fantje, še zbirajo, organizacijski komite pa jih bo obravnaval na seji predvidoma prihodnji teden.

Junija odločitev o SP 2019

V sklopu gradnje nordijskega centra je glavnina objektov že končana in zdaj večinoma potekajo dela za zunanjo ureditev. Čakajo tudi na dokončanje postopka izbire izvajalca, ki bo zgradil osrednji objekt za smučarske teke in stadion, je dejal Gros. Zagotovil je, da bo 48 milijonov evrov vreden nordijski center zgrajen prihodnje leto. Na začetku junija bo mednarodna smučarska zveza (Fis) sprejela odločitev o kandidaturi Planice za organizacijo svetovnega nordijskega prvenstva leta 2019, ki si jo v prenovljeni Planici močno želijo. Pred dvema letoma s kandidaturo za gostitelja nordijskega prvenstva leta 2017 ni bila uspešna. Na vprašanje ali bi po izgradnji nordijskega centra Planica lahko na leto gostila dve tekmovanji za svetovni pokal v moški konkurenci (na Bloudkovi velikanki in na letalnici), Finžgar odgovarja, da je tekmovalni koledar že zapolnjen.