Plečko: »Strojanovi želijo v ljubljanski Rog«

Ustanovitelj fundacije Piters Ivo Plečko je povedal, da je šest od osmih družin Strojanovih pripravljenih na začasno naselitev v kompleksu Rog.

Objavljeno
16. december 2006 08.00
Romska družina Strojan v postojnskem nastanitvenem centru
Ljubljana – »Šest od osmih družin Strojanovih se je pripravljenih začasno naseliti v kompleksu Rog v mobilnih hišah, saj so spoznale, da je to edina praktična rešitev njihovih težav,« je povedal Ivo Plečko, ustanovitelj Piters fundacije. Miha Strojan, ki naj bi javnosti predstavil na Mestno občino Ljubljana in vlado naslovljeno peticijo, tega sicer ni storil.

Odločitev so, razen družin Mirka in Jelke Strojan, sprejeli že 26. novembra. »Za šest družin bi potrebovali devet hiš, saj bi bilo treba urediti še vrtec, malo šolo in izobraževalno središče za odrasle, ki se hočejo naučiti brati in pisati. Želijo pokazati, da lahko sobivajo z Ljubljančani in pridobijo delovne navade,« je Plečko povzel peticijo.

Ena hiša stane deset milijonov tolarjev, zanjo pa po Plečkovih besedah ni potrebno gradbeno dovoljenje, saj jo je mogoče prestaviti. »Hiše so lahko v kompleksu Rog v treh urah, vseljene pa v enem dnevu,« je dejal Plečko. Na vprašanje, kdo jih bo plačal, je odgovoril, da pričakuje denar od vlade in MOL, morda tudi od zasebnih donatorjev. Zgolj z donatorskim denarjem se financira tudi Piters fundacija, ki se ukvarja z razreševanjem bivalnih težav družin v stiski in žrtev nasilja v družini.

Iz tiskane izdaje Dela