Plinovod bi občina po novem oddala

Po dveh propadlih razpisih so v mariborski mestni upravi opustili načrte o prodaji mestnega plinovodnega omrežja.

Objavljeno
06. december 2011 19.46
Posodobljeno
07. december 2011 05.00
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Maribor – A to ne pomeni, da občinske »srebrnine« v prihodnje ne bodo poskušali čim bolje unovčiti. Denar namreč nujno potrebujejo za EPK in univerzijado.

Kot smo izvedeli, se občinsko vodstvo z dvema glavnima tukajšnjima »igralcema« na področju energetike, Plinarno Maribor in Energetiko Maribor, pogaja o dolgoročni oddaji plinovodnega omrežja. Novi najemnik bo predvidoma plačal najemnino za nekaj let vnaprej, s čimer bi mariborska občina prišla do prepotrebnega denarja za izvedbo naložb za Evropsko prestolnico kulture (EPK) in zimsko univerzijado.

Pogovore je potrdil direktor Energetike Maribor Alan Perc. »Na ta način se uresničuje to, kar je bilo načrtovano že pred kratkim, da bo dejavnost (distribucija plina, op. p.) prenesena na naše podjetje, infrastrukturo pa bomo od občine najeli. A vse je odvisno od bank. Zaradi krize je težko dobiti dolgoročne vire financiranja, ročnosti približno 20 let, saj je denarja za takšno obdobje v Sloveniji zelo malo,« je povedal Perc. Na vprašanje, ali držijo neuradne navedbe, da občina računa na približno 20 milijonov evrov vnaprej plačane najemnine, je odgovoril, da gre za ugibanja, ki so bolj želje kot realnost.

Z občino se pogovarjajo tudi v Plinarni Maribor; direktor Milan Curk je pred dnevi za medije povedal, da se pogajajo o poravnavi sodnega spora, v katerem Plinarna dokazuje, da ima veljavno koncesijsko razmerje za distribucijo plina do leta 2027, na občini pa trdijo, da se izteče naslednje leto. Za Plinarno je najemno razmerje sprejemljivo le, če občina prizna, da ima z njo sklenjeno veljavno koncesijsko razmerje do leta 2027, je pojasni Curk.

Mestni svet je prejšnji teden spremenil občinski odlok o načinu izvajanja javne službe preskrbe z energetskimi plini, ki mariborski občini omogoča, da po izteku koncesije s Plinarno Maribor omrežje za distribucijo zemeljskega plina odda v najem ali sklene koncesijsko razmerje. »Mestna občina Maribor je v dogovorih za obe možnosti,« so na vprašanja Dela odgovorili iz kabineta župana Franca Kanglerja. Podrobnosti o pogojih pa niso hoteli razkriti, ker da ne morejo podajati informacij o pogajalskih izhodiščih občine.

Na vprašanje, ali prodaja plinovodnega omrežja ni več aktualna, je direktor občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut odgovoril: »Za zdaj ne.« Posledično to pomeni, da bo morala mestna uprava pripraviti rebalans letošnjega proračuna, saj je v njem predvidela tudi 17,4 milijona evrov kupnine za plinovod, ki ga je občina na razpisih ponujala po različnih cenah. Kot piše v občinskem odloku, je bila koncesija za izvajanje dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in dobavo plina odjemalcem podeljena do 18. aprila 2012. Po tem bi mariborska občina plinovod po novem menda dala v najem za obdobje dvajsetih let in za to iztržila približno 20 milijonov najemnine, mogoče pa je tudi, da bi s sedanjim koncesionarjem Plinarno Maribor podaljšala koncesijo.

Medtem ko direktor Plinarne Curk včeraj ni bil dosegljiv za pojasnila, ker ga ni bilo v podjetju, je direktor Energetike Perc za Delo povedal, da bi se pogovori o oddaji plinovoda predvidoma lahko končali v mesecu ali dveh.