Plinska okužba odnosov

Tudi vlada uradno ugotavlja, da je projekt plinskega terminala v Žavljah zaradi čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv. Slovenskih pripomb niso upoštevali, dokumentacija pa je pomanjkljiva.

Objavljeno
03. september 2009 22.50
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Slovenska vlada zdaj izpolnjuje zahteve posameznikov iz koalicijskih in opozicijskih strank, civilnih pobud in okoljevarstvenih organizacij. Tudi vlada namreč uradno ugotavlja, da je projekt plinskega terminala v Žavljah zaradi čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv. Slovenskih pripomb niso upoštevali, dokumentacija je pomanjkljiva, sumi, da so podatki ponarejeni, pa niso odpravljeni.

Prihodnji teden, ko v Ljubljano pride italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi, utegnejo odnosi med državama postati malo manj odlični in vzorni, kot so jih doslej opisovali na zunanjem ministrstvu. Vmes se je nabralo lepo število cvetk, od primerjanja Slovenije z majhnim mestom do receptov za cvretje naših državljanov v ponvi. Še malo, pa bodo zahtevali zaprtje naše jedrske elektrarne in še vseh tovarn od meje do Ljubljane. Glavno vprašanje torej je, ali bo Slovenija spet stisnila rep med noge ali pa bo Italiji suvereno in argumentirano povedala, da terminali v Tržaški zaliv ne sodijo, zraven pa sosedi še poočitala onesnaževanje zraka v Kopru in Novi Gorici.

Strah, da se Italije zlepa ne bo dalo prepričati in jo bo treba tožiti, je mogoče čutiti. Na nasprotni strani sta kapital in, ne nazadnje, evropska energetska politika, ki bi se rada ognila ritualnim krizam z ruskim plinom. Naša stran nima tako mogočnega zaledja, ima le prestrašene državljane. Vlada pa čaka na italijansko dokumentacijo in odgovore, medtem ko ji okoljevarstveniki prinesejo ogromno papirja z opisanimi nepravilnostmi. Zdaj vlada čaka še odgovor na sume. Dela vse, da ji pozneje ne bi mogli očitati, da ni ukrepala, a niti za seženj dlje.

Tožba bo morala biti izjemno dobro pripravljena, saj bo morala premagati interese energetske in še katere politike. Tega pa ne bo mogoče narediti s sedanjim odnosom do okoljskih težav, ko celo predsednik države sprašuje vlado, zakaj na področju varovanja okolja ni naredila nič. Ničesar pa še nismo slišali o tem, da bi ministrstvo za okolje v tem času postalo državotvorni resor.

Iz petkove tiskane izdaje Dela