Plinski avtobusi zamenjali odslužene

Z nakupom petih novih vozil se je starost voznega parka, ki ga uporablja mariborski avtobusni prevoznik Marprom, znižala pod 9 let.

Objavljeno
02. december 2014 11.20
Predstavitev petih avtobusov na plin, 1.12.2014, Maribor
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor – V mestnem potniškem prometu je danes začelo voziti pet novih avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG). Za 1,2 milijona evrov vreden nakup je občina pridobila 970.000 evrov nepovratnih sredstev.

»Nakup petih vozil pomeni veliko pridobitev za Marprom,« je včeraj povedal direktor Bernard Majhenič, saj so najstarejši avtobusi v voznem parku že polnoletni. S petimi novimi avtobusi, s katerimi so nadomestili isto število odsluženih, se je povprečna starost voznega parka zmanjšala pod 9 let, je dejal Majhenič. Za zamenjavo je predvidenih še 11 vozil.

Nove 12-metrske avtobuse na CNG je izdelala Scania, vrednost posameznega pa znaša 244.000 evrov. Vozila za 90 potnikov, ki so primerna tudi za prevoz invalidov in slabovidnih ljudi, so izdelana po najvišjih ekoloških standardih, je pojasnil Majhenič. »Poraba goriva je primerljiva z novejšimi dizelskimi vozili, energent pa je 25 odstotkov cenejši kot dizelsko gorivo.«

V občinskem Marpromu nadaljujejo projekt poslovnega najema električnih avtobusov. »Konec naslednjega tedna bomo zainteresirane ponudnike pozvali k oddaji ponudb,« je napovedal Majhenič in spomnil, da razpis za najem ni bil uspešen, saj se glede na tehnične pogoje ni prijavil nihče. Zato bodo postopek za najem 39 električnih avtobusov nadaljevali s pogajanji.

Novi avtobusi na CNG vozijo na progah 1 (Tezno) in 6 (Pohorska vzpenjača). Majhenič je ob tem omenil, da so za naslednjo sejo mestnega sveta pripravili nov cenik za gondolsko žičnico Pohorsko vzpenjačo, ki vključuje tudi enotno vozovnico za mestni promet in gondolo.