Plinski terminal vendarle na prednostnem seznamu EU

Slovensko glasovanje proti seznamu so pozdravile skoraj vse politične stranke v Sloveniji in skoraj vsi evroposlanci.

Objavljeno
23. julij 2013 17.21
lvu/TRZASKI ZALIV
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Bruselj, Koper, Ljubljana - Čeprav je bilo minule dni v slovenski javnosti veliko nasprotujočih si informacij glede evropske podpore plinskemu terminalu pri Trstu, bodo danes predstavniki članic Evropske unije vendarle odločali o seznamu evropskih projektov skupnega interesa, med katerimi bo tudi kopenski plinski terminal v severnem Jadranu.

Izglasovanje evropskega prednostnega seznama energetskih infrastrukturnih projektov še ne pomeni, da bi plinski terminal v Žavljah tudi dokončno ostal na tem seznamu. Toda takšna uvrstitev nanj pomeni močno psihološko podporo projektu, proti kateremu se najbolj odločno bori slovenska država.

Vsi projekti s seznama bodo šli v nadaljnji postopek. Najprej se bo o njem izrekla evropska komisija (predvidoma 2. oktobra), zatem pa še parlament in svet.

Velika energetska strateška igra na evropski ravni

Kakšne so možnosti, da komisija (ali parlament) ne bosta potrdila današnjega seznama prednostnih energetskih projektov, nam nihče ni mogel trdno zagotoviti. Le zunanji minister Karl Erjavec je pred dvema dnevoma medijem izjavil, da po njemu znanih informacijah takšnega projekta komisija ne bo uvrstila na seznam, če bo Slovenija glasovala proti. A dosedanja praksa kaže drugače.

Slovensko glasovanje proti seznamu so pozdravile skoraj vse politične stranke v Sloveniji in skoraj vsi evroposlanci. Tudi v Trstu so prepričani, da bo le na takšen način Slovenija lahko sprožila ostale pritožbene in tožbene postopke, do katerih bo najverjetneje prišlo v naslednjih mesecih. Vse kaže, da se na evropski ravni odvija velika energetska strateška igra, ki ji bo Slovenija težko kos.

Projektu nasprotujejo tudi številne nevladne in okoljske organizacije, tržaška pristaniška uprava, vse lokalne občine (slovenske in italijanske) ob Tržaškem zalivu, tržaška pokrajina in po novem tudi dežela Furlanija Julijska krajina.

Odločitve italijanskega upravnega sodišča niso dokončne, da bi se lahko zanašali nanje. Komisar Janez Potočnik pa je ob zadnjem obisku v Sloveniji pozval tri države (Italijo, Slovenijo in Hrvaško), naj skupaj poiščejo alternativno rešitev žaveljskemu terminalu.