Po 13 letih do gradbenega dovoljenja na Debelem Rtiču

Najpozneje jeseni bodo lahko začeli graditi nov dom za 24 odraslih in 15 otrok s posebnimi potrebami.

Objavljeno
21. januar 2014 18.53
Posodobljeno
22. januar 2014 08.00
suligoj/Center za usposabljanje otrok na Debelem rtiču
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Debeli rtič – »Zelo sem vesela, da smo po 13 letih prizadevanj v ponedeljek dobili gradbeno dovoljenje za Center Obala na Debelem rtiču,« je povedala Valerija Bužan, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga. Pravi, da bi najpozneje jeseni lahko začeli graditi nov dom za 24 odraslih in 15 otrok s posebnimi potrebami.

Za gradbeno dovoljenje so prosili 27. septembra, vmes je morala občina Koper sprejeti načrt komunalnega opremljanja in jih je oprostila plačila komunalnega prispevka, upravna enota pa ni upoštevala zahteve, da bi občina Ankaran postala stranka v postopku, ker tega ni zahtevala niti občina Koper.

Zaradi naklonjenosti obeh občin ne pričakujejo, da bi se v osmih dneh kdor koli pritožil na gradbeno dovoljenje. Bužanova je povedala, da je bilo za gradnjo 1816 kvadratih metrov velikega objekta v državnem proračunu najprej predvidenih 2,1 milijona evrov, zdaj pa je na voljo samo še 650.000 evrov. »Država je črtala predvsem investicije s področja socialnega varstva in skoraj nič na drugih področjih. Menimo, da bi več lahko črpala iz evropskih skladov za te namene. Dobrodelne prispevke pa nameravamo usmeriti predvsem za opremo, ki jo bomo potrebovali,« je še dejala.

Zdaj mora ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti z razpisom poiskati izvajalce del. Center Obala bi lahko bil dograjen do konca leta 2015, na kar številni varovanci in njihovi sorodniki komaj čakajo.