Po blagoslovu eni po Evropi, drugi naravnost v Indijo

Velikonočni žegen. V Mirni Peči so svoje konjičke parkirali motoristi, ki so prišli s priprošnjo, naj bo vožnja varna.

Objavljeno
17. april 2017 19.19
Motorist
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Mirna Peč – Mirnopeškemu župniku Janezu Rihtaršiču je skoraj zmanjkalo žegnane vode, ko je pod farno cerkvico sv. Kancijana blagoslavljal več kakor 7000 motoristov, ki so se danes udeležili velikonočnega verskega obreda. Fantom in dekletom v usnjenih oblačilih je zaželel varno in srečno pot.

Pobudnik velikonočnega blagoslova, motorist in duhovnik Janez Šimenc je leta 1999 med službovanjem v Mirni Peči žegnal prvih dvajset motoristov. »Motor je zanimiv kos tehnike, s katerim doživiš vožnjo na drugačen način, kot z avtomobilom,« je svoje občutke do motorja opisal Šimenc.

Da so se letos do konca marca pripetile številne prometne nesreče, Šimenc razlog pripisuje toplemu vremenu, ki je na ceste privabilo številne lastnike dvokolesnikov, ki pa niso bili dovolj telesno pripravljeni. Med razloge šteje tudi nizko prometno kulturo, saj pri ostalih udeležencih v prometu niso ravno zaželeni, kakor tudi dotrajane ceste, ki motoristom niso prijazne. Prireditev tradicionalno organizira Moto klub Trebnje in predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar.

»Vsako leto nas je več«

»Vsako leto nas je več, vsak pripelje v Mirno Peč« in pod tem geslom, ki ga je sestavil glasbenik Janez Hvale, je bilo občinsko središče včeraj dobesedno okupirano z motorji, veliko je bilo tudi pešcev. Ti so se s težavo prebijali mimo dvokolesnikov, ki so bili parkirani na vsakem koraku. Kdor se je pripeljal dovolj zgodaj, je lahko svojega enoslednika na ogled postavil čisto zraven božjega hrama in med njimi je bil tudi Izidor Filipič iz Hotavelj, ki se je tradicionalnega vseslovenskega blagoslova udeležil že drugič.

S svojimi kolegi jo bo prihodnji mesec mahnil na Sardinijo, poleti pa se nameravajo odpraviti še na jug. Naš sogovornik je prepričan, da bi bilo treba za boljšo prometno varnost vseh udeležencev v prometu temeljito popraviti ceste, ki v Poljanski dolini dobesedno cvetijo in so v obupnem stanju.

Člani Gold Wing Zveze Slovenije so se blagoslova udeležili že petnajsto leto zapored. Njihov predsednik Marko Lovšin je povedal, da je dan Jezusovega vstajenja tudi praznik motoristov, »ko se jih požegna v želji, da bo sezona čim bolj varna«, saj nameravajo potovati po Evropi, nekateri njihovi člani pa čez štirinajst dni potujejo naravnost v Indijo. Pravi, da so motoristi najbolj v nevarnosti prav zdaj v začetku sezone, saj jih ostali udeleženci v prometu še ne pričakujejo.

Marko Lovšin, predsednik Gold Wing Zveze Slovenije. Foto: Bojan Rajšek/Delo

»Za divjanje z motorji naše ceste niso primerne,« ugotavlja Lovšin, ki se nadeja, da bodo vsi tisti, ki so odgovorni za promet, končno uvideli, da je treba tudi pri nas, zgledujoč se po hrvaškem Grobniku, zgraditi dirkalno stezo, kjer bi si motoristi dali duška in ne bi nikogar ogrožali in tudi sami ne bi bili ogroženi od nikogar.

Črna statistika

Statistični podatki prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi, niso vzpodbudni. V zadnjih treh letih je umrlo 67 motoristov, 431 pa jih je utrpelo hude telesne poškodbe. Samo lani je bilo 24 smrtnih žrtev, letos do konca marca že štirje.

Leta 1999 je bilo v državi 9906 registriranih motornih koles, konec leta 2015 že 58.083 motornih koles in 42.216 koles z motorjem oziroma mopedov. Po prepričanju Draga Menegalije iz generalne policijske uprave je pomembno, da motoristi predvidijo nevarnosti v prometu in spoštujejo predpise, da so vidni, in da imajo tehnično brezhibno motorno kolo.