Pretoki rek se bodo čez dan umirili

Največ težav so povzročili narasli vodotoki na Idrijskem. Zemeljski plaz je zasul regionalno cesto Tolmin−Dolenja Trebuša.

Objavljeno
12. januar 2016 09.47
Š. P., STA
Š. P., STA

Nova Gorica − Po močnih ponedeljkovih padavinah še poplavljajo reke Sava Bohinjka, Sava v Zasavju, Ljubljanica, Dravinja in Savinja v spodnjem toku na izpostavljenih mestih ob strugi. Med temi rekami narašča le še Dravinja v spodnjem toku, pretok Ljubljanice se je ustalil, preostale reke upadajo. Nekatere reke na vzhodu in jugu države pa še naraščajo, je zapisano na spletni strani Slovenske tiskovne agencije.

Naraščajo še vedno reke na severovzhodu Slovenije, Kolpa v spodnjem toku, reke kraškega zaledja Ljubljanice, Krka v srednjem in spodnjem toku ter Sava v spodnjem toku. A se bodo danes čez dan tudi te reke ustalile in do srede v glavnem začele upadati. Pretoki drugih rek se počasi zmanjšujejo, je navedeno na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Zjutraj sta Dravinja in Sava poplavili nekaj cest. Okoli pete ure zjutraj je reka Dravinja poplavila cesto Lešje−Koritno v občini Majšperk. Malo pred sedmo uro zjutraj je reka Sava poplavila lokalno cesto Hrastnik−Radeče. Še pred tem je poplavila tudi cesto Sava−Mošenik v občini Zagorje ob Savi. Obe cesti sta popolnoma zaprti za ves promet.

Na severnem Primorskem pa so ponedeljkove padavine povzročile le nekaj manjših težav, je za STA danes povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Največ težav na zahodu države

Največ težav so povzročili narasli vodotoki na Idrijskem, kjer je voda v Zavratcu in Spodnji Idriji začela vdirati v stanovanjski hiši. V Zavratcu so postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Pomoč so potrebovali tudi v Čepovanu, kjer je narasli vodotok grozil s poplavljanjem bližnjih objektov, ter na Cerkljanskem, kjer so zaradi močnih padavin in zamašenih odtokov meteorne vode začele zalivati pritlične prostore stanovanjskega objekta v kraju Police.

Meteorna voda je zalila tudi pritlične trgovske prostore v središču Kobarida. Tudi tam so gasilci postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Nekoliko več težav je povzročil zemeljski plaz, ki je zasul regionalno cesto Tolmin−Dolenja Trebuša. Dežurni delavci Cestnega podjetja Gorica so zemeljski plaz odstranili in sprostili promet. Udor cestišča je nastal tudi v kraju Žirovnica na Idrijskem, kjer na oviro opozarja prometna signalizacija.

Slabo vreme z močnimi nevihtami in grmenjem je povzročilo izpad elektrike na javni razsvetljavi v delu prestolnice, v delu Šiške in Bežigrada. Omrežje je tako varovano, da se ob prenapetosti samodejno izklopi, da ne nastane še večja škoda, je za STA pojasnil Robert Rukavina iz ljubljanskega javnega podjetja Javna razsvetljava. Napako na omrežju že odpravljajo, sicer pa se to po besedah Rukavine dogaja ob večjih nenadnih nevihtah.