Po Dolžanovi soteski še letos po krožni poti

Tržičani bi radi spodbudili turistični obisk na celotnem območju od Tržiča do Košute.

Objavljeno
20. marec 2012 11.38
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič – Soteska Tržiške Bistrice je eden od simbolov občine Tržič. Nazadnje so jo urejali pred 11 leti, zdaj pa je občina projekt ureditve prijavila na razpis za pridobitev evropskih sredstev. Idejne rešitve bodo predstavili predvidoma aprila.

»Naša želja je privabiti turiste ne le v Dolino, ampak tudi na celotno območje od Tržiča do Košute in tudi kaj iztržiti od njih,« je povedal župan Borut Sajovic, ki že leta posluša pritožbe domačinov, češ da od same lepote ni mogoče živeti, pri tem pa opozarjajo na slabo vodno oskrbo in neurejeno kanalizacijo. Zadnja večja vlaganja v Dolžanovo sotesko so bila pred 11 leti, ko so uredili razgledne poti s tablami, Jamenšnikovo paštbo in Razstavno-izobraževalno središče v nekdanji štirirazrednici, zdaj pa je občina Tržič projekt ureditve soteske prijavila na evropski razpis za razvoj podeželja.

Ta bo, kot so zagotovili, prispeval polovico upravičenih stroškov za 150.000 evrov vredni projekt, katerega partner je tudi Krajevna skupnost Jelendol. Do konca julija 2013 bodo obnovili in nadgradili razgledno pot s pripadajočo infrastrukturo (klopi, razgledišča in table), pod predorom bodo zamenjali dotrajan most čez Tržiško Bistrico, v najožjem delu soteske pa bo urejen prehod, s čimer bo zagotovljena krožna pot. S prirodoslovnim muzejem iz Ljubljane so se Tržičani že dogovorili za posodobitev razstave v Razstavno-izobraževalnem središču (RIS) v Dolini, ki bo imela poudarek na paleontologiji, dodali pa bodo tudi sklopa o vesolju in potresih. Za izvedbo projekta, ki vključuje tudi ureditev parkirišča v Čadovljah, sanitarij in kioska, bo potrebno spremeniti in dopolniti tudi ureditveni načrt za Dolžanovo sotesko. Idejne rešitve o ureditvi in obnovi tematskih poti, obnovi Jamenšnikove domačije, ureditvi počivališč in razgledišča, bodo občanom predvidoma predstavljene aprila.

V Dolžanovi soteski in v RIS so lani registrirali 3000 obiskovalcev, v petih letih bi radi to številko povečali na 4500. Po lanski selitvi zasebne zbirke Lovci na mamute iz središča Tržiča v Postojno je bilo posledično manjše zanimanje šolskih skupin tudi za Dolžanovo sotesko in tako jih je bilo lani samo 50, v petih letih pa nameravajo v sotesko privabiti 150 šolskih skupin, napoveduje Petra Hladnik, vodja tržiškega TIC.

Irena Mrak, vrhunska alpinistka in doktorica znanosti iz geografije, ki je deset let delala kot vodnica v Dolžanovi soteski, je ob predstavitvi zasnove celostne ureditve soteske omenila, da je bila soteska umeščena v državnem proračunu le do leta 2006, prav tega leta pa je bil odstranjen dotrajan Hudičev most. Zdaj ogled poteka po cesti in le sreči je treba pripisati, da do zdaj ni bilo prometnih nesreč, je dejala. V najožjem delu soteske so geologi po njenih informacijah opravili sidranje, toda tam nosilnost skale ni dobra, zato bo treba pot speljati 50 metrov višje, kjer zaradi težavnosti ne bo primerna čisto za vse, a drugače ne gre, je poudarila Mrakova in opozorila še na vizuelno onesnaženje soteske, ki je prepredena z električnimi vodniki. Skalni bloki, ki so se odlomili z Borove peči, tvorijo najdaljše slapišče v Sloveniji.