Po kontracepciji v Novi Gorici še golobnjaki

V Novi Gorici bi radi omejili številčnost golobov. Sodelovanje s sosednjo Gorico je nujno za omejitev populacije.

Objavljeno
08. november 2011 17.52
Posodobljeno
09. november 2011 08.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – V Novi Gorici bi po ocenah morali postaviti okrog deset golobnjakov zunaj mesta, da bi zmanjšali preštevilčno populacijo golobov. A podobne ukrepe bi morali narediti tudi v sosednji Gorici, sicer bi bilo v Novi Gorici še več golobov, ki bi se priselili zaradi urejenih gnezdišč in hranjenja. Vendar denarja za ukrepe ni.

Mestno okolje in druga ruralna območja pomenijo za golobe ekološke niše, v katerih se njihova populacija nezadržno povečuje. Monogamni par golobov ima namreč običajno med šest in enajst mladičev na leto, zato so mestni golobi razmeroma visoko potencialno epizootiološko tveganje.

V Novi Gorici je ljubljanska Veterinarska fakulteta leta 2002 in 2003 že pripravila akcijo kontracepcije golobov. Takrat je krmljenje s koruzo z Ornisterilom, ki znižuje plodnosti golobic, potekalo na Bevkovem trgu, Kidričevi in Delpinovi ulici ter za novogoriškim domom upokojencev.

»Ker se golobi selijo za hrano, so krmna mesta z Ornisterilom privabila tudi golobe z italijanske strani, kar je v precejšnji meri vzrok za povečanje števila golobov v drugem letu krmljenja. Če bi hoteli doseči zanesljivejše učinke Ornisterila, bi morali k problemu zniževanja števila golobov pristopiti kompleksno na območju obeh Goric. Kot so nam pokazale bogate izkušnje pri krmljenju z Ornisterilom v Ljubljani, kjer je podobna akcija potekala pet let, so učinki zniževanja števila golobv vidni le v prvih letih krmljenja, nato pa ti postopoma upadajo,« je v poročilu iz leta 2003 o uspehih kontracepcije golobov zapisal Martin Dobeic, predstojnik Inštituta za higieno okolja in živali z etologijo ljubljanske veterinarske fakultete.

Tudi zato je veterinarska fakulteta po akciji leta 2003 Novi Gorici predlagala prekinitev uporabe koruze s kontracepcijskim sredstvom, Dobeic pa je včeraj za Delo povedal, da hormonske kontracepcije golobov v Sloveniji že nekaj časa ne izvajajo več.

Svetnica novogoriškega mestnega sveta Kaja Draksler je pred kratkim opozorila, da je golobjih iztrebkov v mestu še precej ter da so nekatere ulice in podhodi pomanjkljivo očiščeni. »Ker so golobi v središču mesta ustvarili že prava jatna domovanja, predlagam, da občina razmisli o postavitvi golobnjakov zunaj mesta ali o drugi ustrezni rešitvi, saj golobja kontracepcija očitno ni imela želenega učinka,« je poudarila.

Oddelka za infrastrukturo in gospodarske javne službe ter okolje in prostor novogoriške občine bosta problematiko poskušala urediti v novem odloku o zunanjem videzu mesta, ki je v pripravi. »Onesnaževanje bi preprečili z zamreženjem in postavitvijo žebljev na točke, kjer se zadržujejo golobi. V skladu z odlokom o urejanju in čiščenju javnih površin in še veljavnim odlokom o zunanjem videzu mesta pa morajo za čiščenje površin ob poslovnih prostorih poskrbeti lastniki,« so še zapisali.

Oddelek za okolje in prostor je poiskal na Inštitutu za higieno okolja in živali z etologijo tudi informacije o možnostih postavitve golobnjakov v mestu ali zunaj njega. »Po oceni zadnjega bi za Novo Gorico morali postaviti okrog deset golobnjakov. Ob tem pa bi bilo potrebno podobne ukrepe izpeljati tudi v sosednji Gorici, sicer bi imeli v Novi Gorici še več golobov,« opozarjajo z omenjenega oddelka.

Obenem priznavajo, da v proračunu namenskih sredstev za financiranje ukrepov v takšnem obsegu nimajo, dodajajo pa, da bi precej lahko storili tudi lastniki objektov s preprečevanjem gnezdenja in zadrževanja golobov na njihovih objektih in napravah. Onesnaževanje bi preprečili z zamreženjem in postavitvijo žebljev na točke, kjer se zadržujejo golobi.