Po letih sramote novo upanje za hotel Ski na Voglu

Podjetnica Marija Jakelj bi odprla hotel na elitni lokaciji. Prepričana je, da ji to lahko uspe z majhnimi vlaganji.

Objavljeno
12. november 2012 13.47
Posodobljeno
13. november 2012 08.00
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica – Hotel Ski na Voglu, ki je zadnji dve leti prazen sameval, namerava odjetnica Marija Jakelj sredi decembra znova odpreti. Kot je povedala za Delo, si je objekt ogledala in po njenem mnenju ni v tako slabem stanju, da ga z relativno nizkim vložkom ne bi bilo mogoče usposobiti za vnovično delovanje.

Dokončna odločitev o odprtju hotela Ski bo predvidoma znana konec meseca, ko bodo po remontu spet zagnali nihalko in bo vodovodni inštalater lahko pregledal vodovodno napeljavo v hotelu na elitni lokaciji. »Ne kaže, da bi bila močno poškodovana« Marija Jakelj komentira navedbe, da so cevi, iz katerih niso spustili vode, v zadnjih dveh zimah popokale. Jakljeva je že lani od lastnika Zmaga Pačnika najela hotel Bellevue v Ribčevem Lazu v Bohinju, za zagon hotela Ski očitno pa bi ji po njenih besedah zadoščalo že do deset tisoč evrov.

Delujoč hotel, zanesljivih 90 smučarjev na dan

Namero za vnovično odprtje hotela Ski s približno 90 posteljami, kjer bi lahko v eni sezoni imeli do 7.000 prenočitev, direktor Turizma Bohinj Klemen Langus podpira, če je, kot pravi, »zadaj resen poslovni načrt«. »Delujoč in polno zaseden hotel Ski ob za nas pomeni dokaj zanesljivih 90 smučarjev na dan ob skoraj vsakem vremenu, kar bi se poznalo tudi na našem rezultatu«, pravi direktor Žičnic Vogel Boštjan Mencinger. Vogel na zimo obišče do 100.000 smučarjev. »Seveda si želimo delujočega hotela, a je treba vanj precej vložiti in se resno ukvarjati s trženjem, da bi dosegli ustrezno zasedenost in pričakovan dober rezultat«, še pravi prvi sosed hotela Ski.

Marija Jakelj pravi, da ji za zdaj zadošča obstoječe sodelovanje s turističnimi agencijami. Prepričana je, da bodo v hotel, kjer bo delalo od deset do 12 delavcev, lahko privabili dovolj gostov in da bo poslovanje pozitivno, čeprav hotelske ponudbe na Voglu posebej niso tržili. Med večjimi težavami, zaradi katerih so se najemniki otepali hotela Ski je bila visoka cena prevoza iz doline do Vogla. Evro prevoznine za kilogram teže se Jakljevi zdi veliko. Kot je dejala, se bosta o znižanju cene z direktorjem Boštjanom Mencingerjem še pogovarjala, razmišljajo pa tudi o drugih možnostih prevoza, tudi s tovornjakom.

Za najemnikom spet ostali dolgovi

V nasprotju z Marijo Jakelj, ki »naskakuje« Vogel, se Božo Šoster, najemnik Pačnikovih hotelov Bohinj in Zlatorog ter kampa v Ukancu, iz Bohinja po dveh letih umika. Župan Bohinja Franc Kramar pravi, da Šoster dolguje 40.000 evrov za plačilo turistične takse in komunalnih storitev, kar je Šoster označil za laž. Razlogov za umik iz Bohinja ni želel komentirati, niti naših vprašanj, zakaj je v Bohinj prišel s podjetjem Zlatorog turizem, ki je imelo že septembra lani blokirane vse tri poslovne račune. Dejavnost je nato nadaljevalo lani ustanovljeno podjetje Zlatorog turizmus, a ima tudi to od septembra letos blokiran edini račun. Klemen Langus je jezen povedal, da ga je najemnik Pačnikovih hotelov »že tretjič nategnil na suho«, saj so tudi za njim ostali neporavnani računi.

Japec Jakopin je povedal, da končne verzije študije s smernicami za nadaljnje korake na področju turizma v Bohinju, ki jo je naročil po lastniškem prevzemu hotelov Bellevue in Pod Voglom letos poleti, od podjetja Schleterer še ni prejel. Langus pravi, da se želi z Jakopinom čim prej srečati, doseči dogovor o sodelovanju in začeti izvajati konkretne dejavnosti.