Po Ljubljanici zapluli inšpektorji

Po Ljubljanici so danes in v petek zapluli inšpektorji Mestne občine Ljubljana. V nekaj usklajenih akcijah so izvedli poostren nadzor plovbe po reki.

Objavljeno
22. avgust 2009 23.30
Mitja Felc
Mitja Felc
Inšpektorji Mestne občine Ljubljana so danes in v petek zapluli po Ljubljanici, kjer so v nekaj usklajenih akcijah izvedli poostren nadzor plovbe po reki. Odlok o določitvi plovnega režima namreč prepoveduje vodno smučanje, sidranje plavajočih naprav, ki niso vpisane v vpisnik plavajočih naprav, in vleko plovila, razen če je to v okvari.

Morebitne kršitelje bi zaradi visokih glob verjetno še dolgo bolela glava. Kar 125.000 evrov globe je za omenjene prepovedi predpisane za srednje in velike gospodarske družbe, za preostale pa »le« 75.000 evrov. Za odgovorno osebo pravne osebe, ne glede na velikost gospodarske družbe, je globa 2500 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa 30.000 evrov.


Posameznik, ki zasidra plavajočo napravo, ki ni vpisana v vpisnik plavajočih naprav, bo moral v žep seči po 1250 evrov. Povsem mirno pa po Ljubljanici lahko zaplujejo vsi veslači, saj športno-rekreativne dejavnosti na vodi nikakor niso prepovedane. V prekršku pa so upravljavci plovil na motorni pogon in vsi, ki bi se na Ljubljanici brez dovoljenja odločili opravljati kakršno koli gospodarsko dejavnost.


Nosilec tokratne akcije je bil mestni inšpektorat; družbo so jim delali še kolegi s tržnega in zdravstvenega inšpektorata, inšpektor za okolje in prostor, inšpektor za plovbo po celinskih vodah in možje v modrem s policijske uprave Ljubljana. Pot v smeri Vrhnike so začeli na sotočju Gradaščice in Ljubljanice v Trnovem. »V prvem, petkovem nadzoru je bila Ljubljanica tako rekoč prazna, zato nismo zaznali prav nobene kršitve,« je povedal Igor Peter Kos, inšpektor MOL, ki je sodeloval v skupnem nadzoru. Včeraj pa so šestim osebam izrekli ustna opozorila zaradi plovbe plovil na motorni pogon in akcijo popoldne končali.

Iz sveže izdaje Nedela