Po mestnem smučišču kmalu z gorskimi kolesi

Progi ob Poseki bodo na Ravnah na Koroškem namenili začetnikom.

Objavljeno
17. april 2017 20.02
Poseka
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem – V Zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti na Ravnah na Koroškem načrtujejo naložbe, ki bi še povečale obisk v športnem parku.

Na smučišču tik nad mestom, kjer so v letošnji smučarski sezoni zabeležili 72 smučarskih dni, v okviru katerih so prepeljali okoli 5.400 smučarjev, načrtujejo gradnjo večnamenskega objekta. Pozimi bi ga koristili smučarji, ki prihajajo na Poseko na smučarske treninge ali tečaje, poleti pa gorski kolesarji. Za slednje želijo še letos urediti dve progi za gorsko kolesarjenje, primerni za začetnike. V ta namen bodo morali prilagoditi žičnico, ki bo kolesarjem omogočila, da se na start kolesarskih prog pripeljejo sedeč na kolesu. Z naložbo bi po besedah direktorja zavoda Aleš Logarja več obiskovalcev privabili tudi v poletni sezoni in bolj polnili nočitvene kapacitete v bližnjem mladinskem hotelu Punkl, ki je bil lani slabo, komaj 20-odstotno zaseden.

Zavod, ki ima 13 zaposlenih, v športnem parku načrtuje tudi prenovo igrišča za odbojko na mivki, obnovo kuhinje v stavbi DTK, kjer imajo zimski bazen in savne, kupili pa so tudi prekrivni balon za igrišče z umetno travo. Največji porast obiskovalcev so zabeležili v bazenu in savnah, in sicer iz 25.000 v letu 2015 na kar 74.000 v lanskem letu. Aleš Logar pove, da kar osemdeset koroških podjetij z nakupom vstopnic omogoča svojim zaposlenim aktivno preživljanje prostega časa v njihovem športnem parku.

Zavod, ki je imel prejšnja leta precejšnje finančne težave, se je pod novim vodstvom iz njih izkopal. Zabeležili so sicer skromen, a vendarle pozitivni poslovni izid v višini tri tisoč evrov. Zavod je imel lani 1,3 milijona prihodkov; od tega več kot polovico iz javnih sredstev, ostalo so si prislužili na trgu. »Najtežje je krmariti med javnim in tržnim,« priznava Logar, ki je prepričan, da so občani tisti, ki morajo imeti prednost pri vseh njihovih aktivnostih.

Ta čas zavod pripravlja pogodbo za šestletni najem opreme za zasneževanje Poseke, ki so si jo za letošnjo smučarsko sezono izposodili od dobavitelja. Dva večja in eden manjši snežni top skupaj s štirimi snežnimi žirafami po Logarjevi oceni zadostuje za zasneževanje mestnega smučišča v izjemno mejnih vremenskih pogojih. »Letos nas je zagotovo rešila IT podpora. Vse te naprave imajo vgrajeno elektroniko, ki je ključna pri odločitvah za izdelavo umetnega snega,« pove Logar. Šestletni najem bo občino stal 130.000 evrov. Po preteku najemne pogodbe bo oprema za zasneževanje last zavoda.