Po Mlečni cesti do izvora mleka

Potrošnik bo lahko sledil izvoru mleka do več kot tisoč kmetij.

Objavljeno
09. oktober 2014 10.14
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Arja vas – Mlekarna Ce­leia napoveduje, da bo s projektom Mlečna cesta v prihodnjih letih povezala vse dobavitelje mleka, ki so že vključeni v interni sistem sledljivosti. Za prve kmetije v Mlečni cesti je kupcem na spletni strani www.mlecnacesta.si in posebni mobilni aplikaciji že zdaj omogočeno sledenje vse do izvora mleka v izdelkih blagovne znamke Zelene doline.

Kmetije Rakun iz Trnave pri Gomilskem (člani družina Rakun na gornji fotografiji), Lukman iz Tabora, Satler s Polzele in Pečečnik iz Arnač so prve med dobavitelji Mlekarne Celeia, ki so vključeni v sledljivost za potrošnike. Mlekarna, ki je v začetku leta obnovila certifikat Brez GSO, zagotavlja, da živali za oddajo mleka niso bile krmljene z rastlinami ali krmnimi mešanicami, ki bi bile proizvedene iz gensko spremenjenih rastlin, certifikat pa zajema tudi dodatke v njihovi proizvodnji.

Arjevaška mlekarna ima več kot tisoč dobaviteljev, med domačimi mlekarnami pa prva kupcem omogoča vpogled v izvor surovega mleka.

Z aplikacijo do vseh podatkov

»Proces sledljivosti pomeni poznavanje izvora surovega mleka in sledenje po kontrolnih točkah skozi ves proizvodni proces. S tem načinom dela lahko vsak trenutek določimo izvor surovega mleka, ki je bilo uporabljeno za posamezno proizvodnjo izdelkov Zelene doline. Tako z neposrednim komuniciranjem gradimo zaupanje kupcev v blagovno znamko Zelene doline. Zdaj informacije o sledljivosti kot prvo podjetje v Sloveniji ponujamo tudi kupcem,« pravi direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob.

Kupci lahko izvor preverijo tako, da vpišejo ali z mobilnim telefonom posnamejo črtno kodo in vpišejo rok uporabnosti izdelka. Za mobilni telefon je brezplačna aplikacija Izvor by Origin Trail na voljo v spletnih trgovinah Google Play ali App Store. Aplikacija izpiše osnovne podatke o izdelku, hranilne vrednosti, prednosti izdelka in obenem tudi podatke o kmetiji, kjer je bilo mleko pridelano.

Slovensko mleko na Hrvaško in nazaj

V Mlekarni Celeia pravijo, da skupaj s kmetijami in kmetijskimi zadrugami s projektom Mlečna cesta prispevajo k ugledu živil domačega izvora in pričakovanjem kupcev, ki so vse bolj pozorni na kakovost in poreklo živil. Zato so vsi izdelki pod znamko Zelene doline izdelani iz slovenskega mleka brez gensko spremenjenih organizmov, pravijo v mlekarni.

To velja tudi za izdelke, ki jih zanje zaradi omejenih proizvodnih zmogljivosti v Arji vasi pripravljajo v tujini. Tako trajno mleko in trajno smetano za stepanje zanje polni hrvaška mlekarna PIK, vendar, kot pravijo, iz slovenskega mleka. Tekoče jogurte v PET-embalaži proizvajajo skupaj z avstrijsko mlekarno Berglandmilch. Tudi oba partnerja sta zavezana proizvodnji brez gensko spremenjenih organizmov. V Arji vasi pravijo, da jim bo zadovoljevanje povpraševanja po izdelkih v Sloveniji s pomočjo avstrijske in hrvaške mlekarne omogočilo investicije, s pomočjo katerih bodo vse izdelke Zelene doline lahko proizvajali v Arji vasi.