Po odstranitvi košev na obali manj smeti

Akcija na morju kakor v gorah daje pozitivne rezultate. V Krajinskem parku Strunjan opažajo boljši odnos do čistoče.

Objavljeno
15. avgust 2013 22.04
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Strunjan – V Krajinskem parku Strunjan opažajo precej boljši odnos do čistoče. Predvsem na izolskem delu obale krajinskega parka, najlepšem delu slovenske obale, so ugotovili, da za obiskovalci ostaja približno pol manj smeti kot lani. To so dosegli, paradoksalno, s tem, da so odstranili koše za smeti.

V Krajinskem parku Strunjan so se na začetku julija lotili akcije, s katero so obiskovalce pozivali, naj se glede odpadkov obnašajo po pravilu, kakršno velja v hribih: vse smeti, ki jih prinesejo s seboj, naj tudi odnesejo. Prej se je dolga leta marsikomu zdelo, da lahko na obalo, še raje pa v morje, odvrže vse: od plastenk in pločevink, do čikov in PVC večk.

V krajinskem parku so pred leti težavo najprej hoteli rešiti z namestitvijo košev, na izolski strani kamnitih, na piranski pa polivinilastih vrečk, a so se razmere le malo izboljšale. Obiskovalci so hitro napolnili koše, ob njih pa so nastajali veliki kupi smeti. Poleg tega odpadkov ni bilo mogoče ločevati.

Od začetka julija stojijo na območju parka štiri table, ki opozarjajo, naj obiskovalci smeti odnesejo do najbližjega ekološkega otoka. »Koši za smeti so razvajali goste, da niso odnašali in ločevali smeti. Zdaj postajajo obiskovalci vse bolj odgovorni do okolja,« pravi Brina Knez iz Krajinskega parka Strunjan. Povedala je, da so obiskovalci celo sami na list papirja napisali sporočilo drugim, naj smeti odnašajo. Geslo, da je ob morju podobno kot v hribih, gre vse bolj od ust do ust.

Tudi na piranski strani obale od Strunjana do Mesečevega zaliva opažajo manj odpadkov. Strunjansko obalo še vedno čistijo enkrat na teden. Delavci Okolja in zaposleni prek »javnih del« enkrat na teden še zmeraj pospravljajo tudi strunjansko obalo. »Bolj stran, ko si od ekološkega otoka, več je smeti,« je povedal eden od delavcev. Piranske in izolske obale morajo redno čistiti tudi zaradi smeti in trave, ki jih prinaša morje. Če tega ne bi počeli, bi bila obala kmalu podobna smetišču, čeprav bi obiskovalci za seboj pospravili vse odpadke.

Morski klobuki lahko opečejo

V preteklih dneh sta se v slovenskem morju pojavili dve vrsti mladih meduzic. Biologinja Alenka Malej z Morske biološke postaje Piran je potrdila, da so opazili komaj nekaj centimetrov velike primerke morske cvetače (Cotylorhiza tuberculata) in majhne, največ nekaj centimetrov velike morske klobuke (Rhizostoma pulmo), ki jeseni zrastejo do premera približno treh decimetrov. Malejeva pravi, da so tako majhni morski klobuki dokaz, da se v našem morju oddelijo od nekod pritrjenih mikroskopsko majhnih polipov, da se torej »rodijo« v našem morju ter do jeseni zrastejo v odrasle primerke. Atraktivna morska cvetača kopalcev ne speče, in čeprav je to do zdaj veljalo tudi za velike morske klobuke, je bilo v zadnjih tednih zabeležili nekaj primerov opeklin z meduzami. Ker drugih v morju niso opazili, Alenka Malej sklepa, da bi lahko bili tudi morski klobuki v nekaterih primerih nevarni za kopalce.