Po požaru: Krajani zahtevajo, da se podjetje odstrani drugam

Krajani še niso dobili odgovora, ali so pristojni opravili vsa potrebna vzorčenja zraka, zemljišča in vode.

Objavljeno
20. maj 2017 15.11
Protest
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Peti dan po obsežnem požaru v podjetju Kemis so krajani Sinje Gorice na današnjem zboru znova zahtevali prestavitev podjetja na drugo lokacijo. V pogovoru s predstavniki podjetja in vrhniške občine so vztrajali, da predelava nevarnih odpadkov, s katero se ukvarja Kemis, ne sodi v naselje. Izrazili so zaskrbljenost zaradi okoljskih posledic požara.

Okoli 150 krajanov je v burni, a dokaj strpni razpravi izrazilo nezadovoljstvo, ker še vedno ne vedo, kateri nevarni odpadki so zgoreli v ponedeljkovem požaru in v kakšni količini. Po njihovih besedah od pristojnih tudi še niso dobili odgovora, ali so opravili vsa potrebna vzorčenja zraka, zemljišča in vode. Opozorili so, da se s požarišča še vedno širi smrad. Prebivalci tudi tožijo zaradi draženja sluznic.

Pooblaščenka Civilne iniciative Sinja Gorica, odvetnica Eva Lavtar je izpostavila razočaranje krajanov nad državnimi institucijami, ki po njihovem mnenju zamujajo z natančnimi podatki o okoljskih posledicah požara. Krajani zato po besedah Lavtarjeve zahtevajo, naj vzorčenja opravijo tudi tuji strokovnjaki, stroške njihovega dela pa naj plača Kemis.

Krajane je bolj kot ne neuspešno skušal pomiriti direktor Kemisa Emil Nanut. Pojasnil je, da smrad ostaja, ker v delu odpadkov še vedno tli. Izpostavil je, da so intenzivna sanacijska dela zaradi forenzične preiskave stekla šele v petek. Po njegovih besedah preiskava še ni končana, zaenkrat ostaja neznan tudi vzrok požara.

Nanut je opozoril, da Kemis ni pristojen za vzorčenja, ki bodo dala natančen odgovor o okoljskih posledicah požara. Znova je zagotovil, da bo Kemis z nekaj več kot 40 zaposlenimi storil vse, kar je v njegovi moči, za čimprejšnjo odstranitev posledic. Krajanom je obljubil, da bodo stanje v podjetju in njegovi okolici vrnili v takšno, kot je bilo pred požarom.

Podjetje Kemis ima okoljevarstveno dovoljenje za skladiščenje in predelavo vseh vrst nevarnih odpadkov z izjemo eksplozivnih in radioaktivnih. Požar je po Nanutovih besedah zajel vse vrste skladiščenih odpadkov. Dogodek je primerjal »s strmoglavljenjem letala, ko se kljub vsem varnostnim sistemom vendarle zgodi katastrofa.«

Okoljevarstveno dovoljenje po Nanutovih besedah Kemisu dovoljuje skladiščenje do 1500 ton odpadkov, aneks k dovoljenju pa te količine ni povečal. Potrdil je, da se je Kemis v desetih letih, odkar obratuje na tej lokaciji, že soočil z izrednimi dogodki v obliki manjšega požara pri drobljenju odpadkov. Poudaril je, da so bili vsi požari zabeleženi v poročilih.

Krajani so očitke naslovili tudi na vrhniškega župana Stojana Jakina. V odgovoru nanje je poudaril, da v celoti razume zaskrbljenost krajanov in se lahko zanesejo na njegovo pomoč, kljub temu pa občina ne more pristati na glas ulice. Po njegovih besedah je v pristojnosti države oz. njenih strokovnih institucij, da presodijo, ali Kemis lahko ostane na zdajšnji lokacijo in pod kakšnimi pogoji.

Po dobrih dveh urah se je zbor končal s soglasno podporo sklepu, naj civilna iniciativa tudi v pisni obliki na predstavnike Kemisa, občine in države naslovi vprašanja, ki so jih zastavili krajani in nanje niso dobili zadovoljivih odgovorov. Iniciativa bo od pristojnih zahtevala, naj na vprašanja odgovorijo najkasneje v osmih dneh. V sklepu je poudarjena tudi odškodninska odgovornost Kemisa.

»Še vedno ne vemo, kaj je v zraku, kaj je steklo v zemljo in potok Tojnica,« je dejala Lavtarjeva. Napovedala je, da bo civilna iniciativa vse podatke, ki jih bo dobila, takoj objavila na spletu in v lokalnih medijih.

Zaradi okoljskih posledic požara v Kemisu so zaskrbljeni tudi Vrhničani, ki so se danes zbrali na mirnem protestu v središču kraja, ki je trajal dobro uro. Okoli 100 protestnikov je opremljenih s transparenti zahtevalo odstop župana Jakina in zaprtje podjetja na zdajšnji lokaciji. Pri tem so se večkrat sprehodili preko prehoda za pešce ter s tem povzročili zgostitev prometa in krajše zastoje.