Po redni še izredna uskladitev pokojnin

Izredna uskladitev bo aprila 1,1-odstotna, višji regres bodo upokojenci dobili julija.

Objavljeno
26. februar 2018 12.18
Slovenija, Ljubljana, 29.Junij2012, ZPIZ. Foto: Igor Zaplatil/Delo
K. B.
K. B.

Ljubljana  Potem ko je svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) prejšnji teden izvedel redno uskladitev v višini 2,2 odstotka, so pokojnine na današnji seji uskladili še izredno. Ta bo znašala 1,1 odstotka. Dvojna uskladitev pri 600 evrih pokojnine pomeni za okoli 18 evrov na mesec več.

Upokojenci bodo zaradi redne uskladitve pokojnin konec meseca prvič prejeli višje prejemke pokojnin. Aprila bo uskladitev v skladu s proračunskimi dokumenti še izredna v višini 1,1 odstotka, za katero bo zavod na leto namenil 40 milijonov evrov. Dvojna uskladitev na letni ravni pomeni okoli 150 milijonov evrov proračunskih sredstev več. Z julijsko pokojnino bo za skoraj vse upokojence višji tudi regres, ki bo znašal od 100 do 410 evrov.

Skupni prihodki in odhodki zavoda so bili lani izravnani v višini 5,1 milijarde evrov, kar je nominalno 1,6 odstotka več kot leto prej, so poudarili na današnji seji zavoda. To je posledica gospodarske rasti, večje zaposlenosti in pokojninske reforme izpred šestih let, ki je zaostrila upokojitvene pogoje.

Število starostnih upokojencev je bilo lani približno 440.200, kar je v primerjavi z letom 2016 odstotek oziroma 4547 uživalcev več. Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja je bilo lani približno 615.700, kar je v primerjavi z letom prej 0,2 odstotka več. Obe stopnji rasti sta drugi najnižji v zadnjih 21 letih, je na seji poudaril generalni direktor Zpiza Marijan Papež.

Prispevki za socialno varnost so bili zaradi rasti zaposlenosti in povprečne plače 6,5 odstotka višji od leta prej. Državni proračun je za pokrivanje razlike med prihodki in odhodki zavoda nakazal 915,6 milijona evrov, kar je v zadnjih petih letih najmanj.