Po šestih letih v Gornji Radgoni spet sejem SOBRA

Sejme Sodobna vojska so v Gornji Radgoni skupaj z ministrstvom za obrambo začeli prirejati leta 2003.

Objavljeno
16. september 2016 15.21
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gornja Radgona − Po tem, ko zaradi pomanjkanja denarja v Slovenski vojski, policiji in drugih za varnost, zaščito in reševanje pristojnih institucijah na radgonskem sejmišču šest let ni bilo sejma SOBRA, bo prihodnji konec tedna ta sejemska prireditev znova za tri dni napolnila razstavišče Pomurskega sejma.

Sejme z vojaško tematiko so v Gornji Radgoni začeli prirejati leta 2003, ko so skupaj z ministrstvom za obrambo pripravili prvi sejem Sodobna vojska. Na začetku je večino časa in prostora štirih sejemskih dni zapolnjevala vojaška tematika, dinamične predstavitve vojske in vojaške službe, pozneje pa so se na sejmu, ki se je leta 2010 v svoji peti izdaji preimenoval v sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA, bolj enakopravno predstavili še policija, civilna zaščita in gasilci.

Tudi letos bo od 22. do 24. septembra tako, poleg naštetih pa bo v komercialnem razstavnem delu sejma sodelovalo tudi sto proizvajalcev opreme in pripomočkov za obrambo in zaščito iz desetih držav. Ogled sejma za obiskovalce ne bo več brezplačen, na njem pa si bo mogoče ogledati opremo, dejavnosti in poklice v vojski, policiji, civilni zaščiti in gasilstvu.

Vsak dan dvakrat bo Slovenska vojska na sejmišču pripravila dinamični prikaz dela ostrostrelcev, pehotnega oddelka, dela na kontrolni točki z incidenti in drugega, vojaški kuharji pa bodo prikazali kuhanje jedi za vojsko, ki jih bo mogoče tudi poskusiti.