Po sledeh Beneške republike tudi skozi Piran

V Piranu, ki predstavlja pomembno etapo na mednarodni turistični poti, bodo danes predstavili projekt VeRo Tour.

Objavljeno
02. maj 2014 09.18
Posodobljeno
02. maj 2014 12.00
T. L., Delo.si, STA
T. L., Delo.si, STA
Piranska občina je med partnerji projekta VeRo Tour, katerega cilj je pripraviti in razviti mednarodno turistično pot po sledeh Beneške republike ter jo uvrstiti na seznam svetovno priznanih tematskih poti Evropske komisije. V Piranu, ki predstavlja pomembno etapo na omenjeni turistični poti, bodo projekt danes tudi podrobneje predstavili.

Projekt s polnim imenom »Venetian Routes: Enhancing a shared European multi-cultural sustainable tourism« sofinancira Evropska komisija, njen koordinator pa je italijanska dežela Veneto.

Ker je cilj projekta plovba po poteh Beneške republike, ki se v novi luči prelevijo iz trgovskih v turistične poti, sta že v četrtek v Piran pripluli dve jadrnici dolžine 12 metrov s predstavniki dežele Veneto, Sveta Evrope in družbe Marco Polo System geie, danes pa bo sledila podrobnejša predstavitev z novinarsko konferenco.

Rezultat projekta bo med drugim tudi spletni katalog turističnih in kulturnih dobrin Mediterana, ki bo dostopen širši javnosti. Celotna vrednost projekta za občino Piran znaša 10.700 evrov, od tega znaša lastna udeležba partnerja 25 odstotkov tega zneska, navajajo na občini.

S projektom želijo vzpostaviti in razviti transnacionalno tematsko pot, ki bo povezovala izjemne in kompleksne pomorske poti, naselja, obrambne utrdbe in ostale objekte kulturne dediščine, ki so bili pomembni za za razvoj odnosov med Benetkami in mesti ter pristanišči v Evropi in Sredozemlju v času Serenissime.

Že od Srednjega veka so te trgovske poti skoraj 500 let omogočale izmenjave in vplive med narodi in kulturami, znaki teh interakcij pa se še vedno kažejo na številnih področjih.

Partnerji v projektu si bodo prizadevali za razvoj trajnostnih turističnih proizvodov, ki bodo temeljili prav na omenjenih poteh. V projekt so vključeni javni in zasebni partnerji iz Evrope in Sredozemlja.