Po sledeh trzinske preteklosti

Na razstavi od rokovnjačev z znamenitim Dimežem do bitke v osamosvojitveni vojni ter nastanka občine leta 1998.

Objavljeno
02. december 2015 17.12
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Trzin – V Jefačn'kovi domačiji na Jemčevi cesti bodo danes ob 17. uri odprli drugi del razstave Sledi trzinske preteklosti od 18. stoletja do danes, ki je nastala v sodelovanju trzinske občine in Medobčinskega muzeja Kamnik.

Razstava prikazuje razvoj druge najmanjše občine v Sloveniji, ki meri le 860 hektarov, spada pa med najbolj razvita, bogata in gospodarsko pomembnejša območja v državi. Avtorici razstave, ki je stalna, sta arheologinja Janja Železnikar ter zgodovinarka in direktorica Zora Torkar, obe iz kamniškega muzeja.

Torkarjeva je povedala, da so prvi del stalne razstave odprli septembra lani, prikazuje pa zgodovino in življenje ljudi od prvih arheoloških najdb z Ongra iz neolitika do konca 17. stoletja; Trzin je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1273. Letos so razstavo dopolnili, in sicer od 18. stoletja do ustanovitve samostojne občine. Vključili so tudi rokovnjače z znamenitim Dimežem (na fotografiji), ki je umrl v Trzinu. Prikazali so razvoj v 19. stoletju s prihodom vlaka in železniške proge Ljubljana–Kamnik leta 1891, dogajanje med prvo in drugo svetovno vojno, povojni razvoj, bitko v Trzinu v osamosvojitveni vojni leta 1991 in nastanek občine leta 1998.

Trzin sicer sodi med naselja, ki so se v zadnjih letih pri nas najbolj razvijala, prebivalstvo pa je najhitreje naraščalo. Iz umirjene vasice s sedemsto prebivalci je nastalo živahno naselje z več tisoč prebivalci ter bogato podjetniško in obrtno dejavnostjo.