Po stanovanja v Radovljico tudi Ljubljančani

Prvi odzivi potencialnih kupcev novih stanovanj kažejo, da Jesenice in Radovljica privlačita povsem različne kupce.

Objavljeno
17. november 2015 17.15
Vurnikov trg Radovljica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice − Po nekajletnem mrtvilu bosta stanovanjski trg na zgornjem Gorenjskem poživili dve investiciji: trije stanovanjski bloki s 93 stanovanji na radovljiškem Vurnikovem trgu in štirje stanovanjski bloki z 62 stanovanji na Hrenovici na Jesenicah. Uporabni dovoljenji za oba projekta pričakujejo do konca leta.

Prvi odzivi potencialnih kupcev novih stanovanj kažejo, da Jesenice in Radovljica privlačita povsem različne kupce, čeprav sta si stanovanjska projekta v marsičem podobna: soseski sta nastali sredi mest, po stečaju prvotnih graditeljev celjskega Gradisa na Jesenicah škofjeloškega Tehnika v Radovljici projekta zaključujejo z veliko podporo bank (Abanka na Jesenicah, Gorenjska banka v Radovljici), ki kupcem ponujata tudi kredite. Vendar stanovanja na Jesenicah kupujejo predvsem Jeseničani, je povedala nepremičninska posrednica z Jesenic Marjana Stegnar, medtem ko kupci v Radovljico prihajajo od drugod - veliko jih je iz Ljubljane.

Družbo Anepremičnine, ki je lastnica blokov postala z delitvijo premoženja družbe Aleasing, financerke projekta celjskega Gradisa, je dokončnanje gradnje na Jesenicah skupaj z novo cesto in novim mostom čez progo nasproti Gimnazije stalo tri milijone evrov.

Gradnja kompleksa v Radovljici, kjer bo poleg stanovanj v pritličju blokov še 23 poslovnih prostorov, je podjetje Perina po besedah direktorja Simona Zoreta stala 16 milijonov evrov. Pri tem je del investicije v partnerstvu z občino odpadel na urejanje javnih površin in skupnih komunalnih vodov, poleg tega pa mora občina dokončati še knjižnico, za katero mora predhodno zagotoviti poltretji milijon evrov.

Radovljica za polovico dražja od Jesenic

Na Jesenicah, v mestu med Mežaklo in Karavankami z izrazito delavsko preteklostjo, bodo stanovanja v povsem novi stanovanjski soseski na območju Hrenovice stala od 1250 evrov do 1350 evrov za kvadratni meter, več zanimanja pa je za manjše enote, pravi Gregor Žvipelj, direktor družbe Anepremičnine, nepremičninske družbe Abanke: »Najpogosteje se kupci odločijo za nakup stanovanja na podlagi višine kredita, ki jim ga odobri banka.«

Kupci za nova stanovanja v Radovljici, mestu z izrazitejšo meščansko zgodovino, bodo morali za kvadratni meter odšteti od 1950 do 2050 evrov. Kot pravi direktor Perine Simon Zore, imajo rezervacije za 40 stanovanj, kupci z debelejšimi denarnicami pa so največ zanimanja pokazali za največja stanovanja. Za takšnega s 140 kvadratnimi metri je treba odšteti 300.000 evrov. »Kdor ima denar, si kupi lokacijo,« je dejal Zore.

Po sedmih letih še neprodana

V leta 2008 zgrajenem bloku Rondo na Delavski ulici na Jesenicah so od skupaj 40 stanovanj še vedno naprodaj štiri največja, čeprav so ceno za stanovanja velikosti 114 kvadratnih metrov s prvotnih 180.000 evrov znižali na 130.000 evrov oziroma s 1550 evrov na 1150 evrov za kvadratni meter. Poleg tega je na prodaj še 14 novih stanovanj v leta 2010 zgrajenem bloku na jeseniški Bokalovi cesti, je povedala Marjana Stegnar. Vendar je Žvipelj kljub temu prepričan, da bodo tudi za največja tri stanovanja s površinami več kot sto kvadratnih metrov v poldrugem letu, koliko naj bi rabili za prodajo vseh stanovanj, našli kupce. Prednost nove soseske je po njegovem lokacija v središču mesta, v neposredni bližini trgovskega centra in upravnega središča, ki je z novim mostom povezana s kulturnim centrom (gledališče, knjižnica) ter vrtcem in šolami.

Simon Zore pravi, da v krogu sto metrov okoli novih radovljiških stanovanjskih blokov manjka »samo opera«, kakovost bivanja pa se z boljšo urbano infrastrukturo, športnim parkom, otroškim igriščem in živahnejšim mestnim jedrom po njegovem občutno zvišuje, zato tudi stanovanja dosegajo višje cene.
Prešernova se menda ne bo ponovila

Tako Žvipelj kot Zore menita, da se z novimi stanovanji ne bo ponovil primer treh blokov s Prešernove ceste na Jesenicah. Tam so leta 2009 začeli prodajati 69 stanovanj, ki jih je zgradil Gradis skupina G, kupcem pa je republiški Stanovanjski sklad obljubljal mirno sosesko. Prodali so 23 stanovanj, preostale pa je sklad v dogovoru z občino Jesenice namenil neprofitnemu najemu. S tem je od mirne soseske ostalo malo, poleg tega pa so bili bloki nekakovostno zgrajeni in so jih letos poleti morali temeljito popraviti.