Po stavki medicinskih sester v UKC ponovni zapleti

Vodstvo UKC zavrača očitke o domnevnih kršitvah pogodb medicinskih sester.

Objavljeno
07. november 2011 09.42
Posodobljeno
07. november 2011 10.10
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - V vodstvu UKC Ljubljana niso zaznali kršitev pogodb medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III, so v UKC sporočili v pismu za javnost. S predstojniki in glavnimi medicinskimi sestrami posameznih enot so opravili več pogovorov, so zapisali in napovedali, da bodo na današnjem srečanju s predstavniki sindikata dodatno pojasnili organizacijo dela.

Sindikat kliničnega centra Pergam se bo namreč danes po pisanju STA znova sestal z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Razlog za sestanek - po četrtkovem sporazumu in prekinitvi stavke medicinskih sester - so vnovične domnevne kršitve pogodb na enem izmed oddelkov.

Vodja stavkovnega odbora v nedavni stavki dela medicinskih sester Vesna Rugelj je za STA pojasnila, da kljub končani stavki na enem izmed oddelkov intenzivnih terapij prišlo do manjših zapletov.

Opozorila je, da je vodstveni kader, ne da bi za to imel kakršno koli pravno podlago, začel razporejati delavce v duhu vladnega predloga aneksa h kolektivni pogodbi za zdravstveno nego, ki bo šele predmet pogajanj z reprezentativnimi sindikati. Slednje je evidentna kršitev sklenjenih pogodb o zaposlitvi, ocenjuje Rugeljeva.

Kar se je zgodilo v enem izmed oddelkov, po besedah vodje stavkovnega odbora jasno kaže, da je predlog aneksa nedorečen, da ima slabosti, ki jih bo treba v pogajanjih odpraviti.

»Prepričani smo, da bomo nesporazume odpravili in da bo generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, ki skrbi za zakonitost delovanja zavoda poskrbel, da do takih nezakonitih dejanj več ne bo prišlo,« je Vesna Rugelj zapisala v sporočilu za javnost.

Glavna sestra na UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar je za Radio Slovenija povedala, da s tem nikomur ne jemljejo nobenih kompetenc in da »gre za to, da do sistemske rešitve ohranjajo sedanje pogodbe«. Organizacija dela v posamezni enoti je pristojnost glavne medicinske sestre in predstojnika, je pojasnila.

Kot smo poročali, je del medicinskih sester v UKC Ljubljana v četrtek prekinil enotedensko stavko, saj so bile z razveljavitvijo dela odločbe upravnega nadzora ministrstva za zdravje izpolnjene vse stavkovne zahteve. Poleg tega so bili, kot so zatrdili, pred podpisom aneksa h kolektivni pogodbi za delavce v zdravstveni negi.

Vodstvo UKC očitke zavrača

Očitke sindikata o pritiskih in mobingu na zaposlene v enotah intenzivne terapije III so v vodstvu UKC Ljubljana označili za neresnične in jih »odločno zavračajo«. Poudarili so, da je vodstvo »z zaposlenimi pred, med in po stavki ves čas konstruktivno sodelovalo in si, tako v odnosu do zaposlenih, sindikata in vlade, nenehno prizadevalo za ustrezno razrešitev problematike v dobro zaposlenih, bolnikov in svojcev«. To jim je tudi uspelo, so še ocenili.