Po stečaju Tehnika v negotovosti tudi Nordijski center Planica

O nadaljevanju prenove letalnice bo odločil stečajni upravitelj. Nov razpis bi gradnjo dodatno zavlekel.

Objavljeno
11. januar 2014 10.11
Posodobljeno
11. januar 2014 11.00
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Planica – Prihodnji dnevi bodo za Nordijski center (NC) Planica zelo pomembni. Zaradi začetka stečaja škofjeloškega Tehnika, ki prenavlja letalnico bratov Gorišek, narašča negotovost, ali bodo prenovo lahko pravočasno končali in ali bo NC dograjen do pomladi prihodnje leto.

Ponedeljkov sestanek s predstavniki Gorenjske banke, na katerem bodo govorili o unovčitvi bančne garancije, ki jo je banka za projekt v Planici dala Tehniku, je pomemben, je dejal Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica. Ozadja bančne garancije, torej katero premoženje ali denar je Tehnik ponudil v zavarovanje banki, Gros ne pozna. Dodal je, da bo precej pomembnejši sestanek z Matjažem Nanutom, stečajnim upraviteljem Tehnika, ki ga je v sredo skupaj z razglasitvijo stečaja določilo kranjsko okrožno sodišče.

»S stečajnim upraviteljem želim čim prej vzpostaviti stik,« je povedal Gros in dodal, da zaradi 14 dni morebitne zamude, ki bi nastala zaradi dogovarjanja s stečajnim upraviteljem o nadaljevanju prenove letalnice, ne bo velikih težav.

Tri možnosti za nadaljevanje dela

Dejal je, da imajo po začetku stečaja tri možnosti za nadaljevanje dela. Možnosti, da Tehnik kljub začetemu stečaju zaključi vsa dela v Planici ali da jih zaključi eden od podizvajalcev, ki bi v tem primeru prevzel celoten 3,5 milijona evrov vredni posel, bi bili najugodnejši, saj bi prenovo lahko končali do avgusta prihodnje leto. Po nekaterih ugibanjih v javnosti bi dela na letalnici od Tehnika lahko prevzelo gradbeno podjetje SGP Gorenjc iz Radovljice, ki je po poročanju Dnevnika v lasti svetovalca nekdanjega finančnega ministra Franca Križaniča Draga Isajloviča in ki kot podizvajalec že opravlja nekatera gradbena dela v Planici.

Če začetih del ne bi mogli nadaljevati na opisani način, bi morali objaviti nov razpis za izvajalca, s čimer bi se nadaljnji postopki prenove letalnice lahko zavlekli za nekaj mesecev ali celo več. Če ne bi bilo zapletov pri razpisu (morebitne pritožbe, revizije), bi novega izvajalca lahko dobili v treh mesecih in pol, kolikor je, denimo, trajal razpisni postopek do podpisa pogodbe s Tehnikom. Gradnja bi bila v tem primeru lahko končana do novembra letos, ko se zaradi vremenskih razmer v Planici lahko konča gradbena sezona. »A pri razpisih nikoli ne veš, kakšnega izvajalca dobiš,« je dejal Gros.

Stečajni upravitelj Matjaž Nanut za naša vprašanja včeraj ni bil dosegljiv, iz njegove odvetniške pisarne pa so sporočili, da se mora po prevzemu vodenja stečaja najprej seznaniti z vsemi pomembnimi dejstvi in pregledati dokumentacijo, tako da o prihodnjih odločitvah še ne morejo reči nič določenega.

Včeraj so objavili še zadnji večji razpis za gradnjo v sklopu nordijskega centra. Za tekaški stadion (gradnja, oprema, del tekaških prog ...) je predvidenih dobrih 15 milijonov evrov, je povedal Jelko Gros in dodal, da za gradbena dela pričakuje ponudbe v vrednosti okoli deset milijonov evrov. Pričakuje, da bodo izvajalca izbrali in z njim podpisali pogodbo do pomladi, ko se bodo predvidoma začela dela, ki naj bi bila končana do marca prihodnje leto. Gros pričakuje več prijav, saj gradnja ni tako zahtevna kot gradnja skakalnic v strmih pobočjih.

V sklopu nordijskega centra so že zgradili Bloudkovo velikanko, pred dnevi so tehnični pregled uspešno prestale male skakalnice, ki jih bodo spomladi, ko bodo vremenske razmere ugodnejše, še ozelenili. Tudi urejanje hudournika je končano. Gradnja objekta Čaplja je v zaključni fazi, gradnjo poševne vzpenjače bodo nadaljevali spomladi.

Nordijski center, ki je po projektni dokumentaciji vreden 39,6 milijona evrov, skupaj z davkom pa 48 milijonov evrov, bo dograjen prihodnje leto, evropski denar pa kljub zamudi, ki je nastala pri gradnji, ni ogrožen, je zagotovil Gros, ki upa, da bo prenovljena Planica leta 2019 lahko gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.