Po štirih desetletjih končno čistejša Soča

Centralna čistilna naprava Nova Gorica: Izvedbo 50 milijonov evrov vrednega projekta bodo začeli januarja.

Objavljeno
24. december 2013 17.18
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – »To je zgodovinski dogodek. Naložba je ena največjih v zgodovini občine in na Goriškem, o projektu pa se je govorilo skoraj štiri desetletja,« je ob včerajšnjem podpisu pogodbe za gradnjo centralne čistilne naprave za Goriško povedal novogoriški župan Matej Arčon.

To je skupen projekt občin Nova Gorica, Šempeter - Vrtojba in Miren - Kostanjevica, ki bo namenjen odvajanju in čiščenju odpadnih voda v porečju Soče. V njegovem okviru bodo zgradili centralno čistilno napravo s 50.500 porabniškimi enotami in kanalizacijsko omrežje s pripadajočimi objekti v skupni dolžini 18,7 kilometrov.

Po terminskem načrtu je uvedba v delo izvajalcev predvidena že januarja, z deli pa bodo najprej začeli na kanalizacijski infrastrukturi. Do junija 2015 naj bi končali rekonstrukcijo in dograditev kanalizacijskega omrežja, začetek poskusnega obratovanja čistilne naprave pa je po sedanjih načrtih predviden novembra 2015.

Usoda obsežne naložbe, za katero bo Kohezijski sklad prispeval 28,5 milijona evrov, država pa iz svojega proračuna pet milijonov evrov, je še pred kratkim visela na nitki. Matej Arčon je dejal, da je bil še pred poldrugim mesecem projekt uvrščen v kategorijo rizičnih, saj jim je država skoraj odvzela odločbo za naložbo. »Na srečo se je vse skupaj srečno končalo. Prepričan sem, da smo izbrali najboljše ponudnike, ki so zmagali na šestih razpisih, ter da bo delo kakovostno opravljeno in v roku končano,« je včeraj poudaril Arčon.

Soča bo, kot mora biti

Občine bodo sicer za naložbo v svojih proračunih namenile skoraj 7,4 milijona evrov: 4,1 milijona bo zagotovila novogoriška občina, 1,8 milijona občina Šempeter - Vrtojba in 1,3 milijona evrov občina Miren - Kostanjevica. Po besedah župana občine Šempeter - Vrtojba Milana Turka je njihov cilj, da na kanalizacijsko omrežje s čistilno napravo priključijo 95 odstotkov gospodinjstev in drugih porabnikov, hkrati pa bodo tako prispevali tudi k razreševanju okoljevarstvene problematike reče Soče, na katero že dlje časa opozarjajo sosedje v Italiji.

»Kakovost vode, ki jo spuščamo v Italijo, bo po končanem projektu takšna, kot mora biti,« je prepričan Turk. Še nekoliko večji odstotek priključenosti na kanalizacijsko omrežje in novo centralno čistilno napravo naj bi dosegli v občini Miren - Kostanjevica. Tamkajšnji župan Zlatko Martin Marušič ocenjuje, da bo nanj priključenih kar 97 odstotkov porabnikov.

Naj spomnimo, da so bile prav omenjene tri občine na Goriškem zadnje območje s takšno poselitvijo v Sloveniji, ki ni imelo urejenega čiščenja odplak. Po državnem operativnem programu bi morali centralno čistilno napravo zgraditi že do konca leta 2010. Regionalni prostorski načrt za centralno čistilno napravo je začel veljati šele decembra 2011, projekt pa se je zamaknil še za dodatno leto zaradi preverjanja evropske institucije JASPERS za tehnično pomoč pri izvajanju evropskih projektov.

Ker je bil projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče, v okvir katerega spada tudi gradnja centralne čistilne naprave Nova Gorica, uvrščen med prioritetne projekte Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, si je naša država od EU celo izprosila podaljšek za načrtovano gradnjo in ureditev omenjene čistilne naprave do konca leta 2015.