Po svoji vesti

V nasprotju s črnimi slutnjami, ki so jih imeli nekateri poslanci opozicije, je državni zbor v prvem poizkusu izvolil novo varuhinjo človekovih pravic.

Objavljeno
20. december 2006 21.57
Matjaž Albreht, novinar notranjepolitične redakcije Dela
V nasprotju s črnimi slutnjami, ki so jih imeli nekateri poslanci opozicije, je državni zbor v prvem poizkusu izvolil novo varuhinjo človekovih pravic. Glasovanje po vesti, ki so ga napovedali v dveh poslanskih skupinah vladne koalicije, je zaradi slabih dosedanjih izkušenj povzročilo ugibanje, ali se bo ponovila že znana zgodba, ko o izvolitvi še tako kompetentnih kandidatov odločajo strankarske preference. Še posebno negotovo je bilo napovedovanje tokratnega izida glasovanja zaradi dvotretjinske večine, ki je potrebna samo za izvolitev varuha. Pa tudi izkušnja izpred šestih let, ko so bili za izvolitev dosedanjega varuha potrebni kar trije razpisi, je narekovala previdnost. No, predsednik republike je lahko kljub mnogim očitkom, ki jih je bil deležen v tem kandidacijskem postopku, vendarle zadovoljen, saj je brez posvetovanja s politiko izbral sprejemljivo kandidatko.

Zadovoljstvo z izvolitvijo nove varuhinje so že izrekli opozicijski poslanci, koalicija pa bo z oceno počakala. Njeno pričakovanje bo izpolnjeno, če bo varuhinja delovala resno, strpno, razsodno, premišljeno in spoštljivo, da bo ohranila enako distanco do vseh državljanov, vseh oblasti in vseh pripadnosti, da ne bo uporabljala ksenofobičnega prijema in žaljivih kvalifikacij, da ne bo prezrla nespodobnega ali celo nezakonitega ravnanja, da ne bo selektivno varovala človekovih pravic in predvsem da o problemih, ki jih bo zaznala, ne bo takoj obveščala mednarodne javnosti. Vse to, so po mnenju SDS, glavni grehi sedanjega varuha.

»Moj način bo drugačen od njegovega, ker sem ženska in drugačen človek in iz tega izhaja tudi moj način dela«, je v prvi izjavi po izvolitvi napovedala Zdenka Čebašek-Travnik. Ali bomo s takšno podobo nove varuhinje zadovoljni državljani, je drugo vprašanje. Veliko simpatij bo deležna, če se bo držala tistega, kar je po njenem prepričanju prav, ne glede na vsa polena in nasprotnike, ji svetuje Matjaž Hanžek.