Po treh letih v Kranju zgrajen Dvorec Jelen, danes začetek selitev

Investitor Elektroservisi upa, da bo ne glede na upad povpraševanja do konca leta prodal polovico od 66 stanovanj.

Objavljeno
08. oktober 2013 19.31
Dvorec Jelen Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – V Kranju, kjer se cene nepremičnin najbolj približajo slovenskemu povprečju in je povprečna cena rabljenega stanovanja 1560 evrov na kvadratni meter, so danes na mestu dolgoletne sramote, propadajočega hotela Jelen, slovesno odprli nov poslovno-stanovanjski Dvorec Jelen, s selitvijo pa so pričeli prvi stanovalci.

V trzinskem podjetju Elektroservisi, ki je investiralo 16 milijonov evrov v Dvorec Jelen, upajo, da bodo do konca letošnjega leta prodali vsaj polovico od 66 stanovanj in 18 poslovnih prostorov, prav tako tudi shrambe v kleti in 218 parkirnih mest za avtomobile in 12 za motorna kolesa v garažni hiši. Povprečna cena za kvadratni meter stanovanja je tu, tudi zaradi dobre lokacije in kakovostne izvedbe ter boljših materialov, nekoliko višja, in sicer 2385 evrov, poslovnega prostora pa 2740 evrov, uporabno dovoljenje pa je večstanovanjska stavba, ki so jo zasnovali v A-BIRO Blenkuš Florjančič, pridobila na začetku oktobra.

Številni zamrznjeni projekti v Kranju

Enako kot drugod po Sloveniji je tudi prodaja stanovanj v gorenjski prestolnici pričela padati že v letu 2010. Na Planini, kjer sta stanovanja v letu 2009 in 2010 gradila Lokainvest in Gradbinec Gip, je veliko praznih novih stanovanj. Potem ko je šel investitor soseske Planina jug Gradbinec Gip v stečaj in je bilo v stečajno maso prevzetih 89 stanovanj, jih je zdaj na voljo še vedno 56 in ta bodo poskušali prodati na novi dražbi, predvidoma bo ta še do konca letošnjega leta, in sicer za 1800 evrov za kvadratni meter.

Na Planini, na zemljišču nekdanjih Gorenjskih mlekarn, pa je od novembra lani tudi uradno zamrznjen 60 milijonov evrov vredni projekt gradnje soseske Kozolci, kjer bi morala na začetku leta 2010 Abcfin začeti graditi 400 stanovanj, več poslovnih prostorov, vrtec in podjetniški inkubator za mlade po načrtu londonskih arhitektov.

Vse tiho je v Kranju tudi glede projekta Mlaka zahod investitorja Hypo Leasing, po katerem bi morali zgraditi devet stanovanjskih karejev z več kot 800 stanovanj, dom za starejše in trgovino. Obtičal pa je tudi projekt na 13.000 kvadratnih metrov velikem območju v središču Kranja, imenovanem Stara Sava, kjer je družba Sava IP konec leta 2010 načrtovala začetek gradnje 172 stanovanj in poslovnih prostorov. Savino nepremičninarsko družbo je lani kupila Zavarovalnica Triglav, in gradnjo naj bi poskušali uresničiti v prihodnjih letih.

Ohranili srednjeveški zid, uničili kamnolom

Posebnost Dvorca Jelen, za katerega so temelje položili oktobra 2010, je, da v radiju 50 kilometrov nima arhitekturno konkurenčnega objekta, je danes poudaril direktor Elektroservisi Ivan Hozjan. Ob gradnji so rekonstruirali tudi obzidje iz 13. stoletja, na nekaterih mestih ohranjeno celo v prvotni debelini deset in višini šest metrov, za kar so izvajalcu odšteli 355.000 evrov: to je ena večjih zasebnih investicij v kulturno dediščino v zadnjih letih v Sloveniji.

Na vprašanje Dela, ali bodo arheološke najdbe iz srednjeveškega kamnoloma mlinskih kamnov predstavljene v novi zgradbi, pa je Ivan Hozjan odgovoril, da so doslej storili vse, kar so lahko, in da je najdba prikazana v Gorenjskem muzeju.

Naj spomnimo, da je junija 2011 v javnosti nemalo razburjenja povzročila informacija, da je na gradbišču dvorca v obrambnem jarku ob srednjeveškem obzidju uničena neprecenljiva arheološka najdba, srednjeveški kamnolom z ohranjenimi ostanki mlinskih koles. Generalna direktorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Jelka Pirkovič je tedaj celo poslancem pojasnjevala, da je bilo na zemljišču, ki nima statusa arheološkega najdišča, opravljeno predhodno sondiranje, arheologi so območje preučili in izpeljali tudi 3D snemanje celotnega najdišča. Poslancem je bilo pojasnjeno, da se izvajalec del zavezal, da bo najdbe predstavil v novi zgradbi.

No, v resnici je arheologinja Verena Perko iz Gorenjskega muzeja julija 2011 ob pomoči arheologa Rafka Urankarja, ki je maja odkril kamnolom, v muzeju postavila razstavo fotografij in posnetkov z naslovom Hotel Jelen, včeraj in nikoli več in predstavila zgodbo o uničenem najdišču.